Uupumus

Viimeaikaisten uutisten ja tutkimusten mukaan työuupumus koskee Suomessa yhä suurempaa työssä käyvien joukkoa; erään selvityksen mukaan jopa puolet kokee uupumusta töissä.

Yksi tekijä jää usein vähälle huomiolle: ihmisen henkinen energia eli aito tekemisen ilo. Kokemuksesta tiedämme miten innostuneessa tilassa asiat sujuvat: tekeminen on nautinnollista, voimavaroja riittää, tavoite on kirkkaana mielessä, luovuus toimii ja päätöksenteko on helppoa. Tämä siis tiedetään, mutta osataanko sisäinen energia ottaa käyttöön?

Sama ongelma näkyy suurissa urheilukisoissa, joissa urheilija ei saa itsestään parasta irti. Ratkaisevalla hetkellä urheilijan keho on kaikin puolin kunnossa, mutta korvien väli pettää – kuten on tapana sanoa. Alisuoriutumisen tunne näkyy kehon kielessä jo ennen suoritusta ja vielä enemmän sen jälkeen. Katseesta puuttuu kipinä.

Työuupumusta pyritään ratkaisemaan analysoimalla tilanteita, teettämällä erilaisia kyselyjä ja keskustelemalla ko. henkilöiden kanssa. Tutkimustuloksia esitellään ja neuvotaan, miten pitäisi toimia.

Talkooporukalle ei pidetä luentoja työnilosta ja kerrota, miten pitäisi toimia. Tekijöille kerrotaan tavoite, tarkistetaan osaamiset ja päästetään porukka irti. Innostunut lapsikin on niin täynnä energiaa, että vanhemmat saattavat jopa hermostua.

Työuupumus on iso ongelma eikä sitä pidä vähätellä. Mutta ongelma kasvaa helposti suureksi, jos ratkaisuja haetaan monilla eri tason keinoilla. Jos mukaan liitetään vielä organisaation rakenne, arvot ja strategiat, saadaan ongelmavyyhti, jonka ratkaisemiseen tuskin löytyy aikaa ja osaamista.

Uupumisen vähentämiseksi otetaan yksi askel kerrallaan. Tehdään heti jotain (Carpe diem), eikä jäädä odottamaan johdon ja asiantuntijoiden kokonaisratkaisuja. Monet pienet onnistumiset saavat aikaan positiivisia muutoksia tunnepuolella. Keskitytään nykyhetken mahdollisuuksiin ja käytetään hyväksi ryhmädynamiikkaa. Kestävä tiiliseinäkin rakennetaan siten, että jokainen tiiliskivi muurataan huolellisesti paikalleen.

Järjestetään työpaja, joka aloitetaan kiinnostavalla aihealueella, josta on kaikille hyötyä ja joka vetoaa sekä järkeen että tunteeseen. Kun ryhmä on viritetty oikealle aaltopituudelle, ohjataan se erilaisin aktivointikeinoin pohtimaan, miten henkinen energia voidaan vapauttaa yksin ja ryhmässä. Parhaat itseohjautumisen keinot ihminen löytää useimmiten itse.

Yleinen sanonta on, että ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Kannustavassa ohjauksessa sama tapahtuu myös avoimuudelle, viisaudelle, innostukselle, vuorovaikutukselle ja yhteistyölle. Yhdessä päivässä voidaan saada aikaan ihmeitä.

Uupumisen vähentämiseksi on olemassa keinoja, pyydä ehdotus: [email protected]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *