Julbrev 2022

Arbetarskyddsfonden öppnade 5.12.2022 ett extra undersökningstema ”När arbetsplatsen möter exceptionell yttre kris”. Arbetarskyddsfondens VD Kenneth Johansson säger att den viktigaste målsättningen med detta tema är att via undersökningar få fram sådan kunskap, som man snabbt kan dra nytta av i arbetslivet vid kommande kriser och undantagsförhållanden.

Undersökningen visar att arbetet under nuvarande förhållanden har förändrats. Att uppnå en känsla av trygghet på arbetsplatsen är svårare än förut och människans inre frid rubbas. Enbart coronan ökade på våra rädslor. Sedan kom kriget i Ukraina med följder, som vi inte ens kan föreställa oss.

Arbetsplatsen som organisation känner inte av någon kris, det gör däremot människorna. Yttre hot skapar inre osäkerhet och många känner en nästan barnslig önskan att allt skulle vara bra igen. Människan måste kämpa emot sina egna fantasier, trosföreställningar och känslor, något som den kontinuerliga nyhetsförmedlingen ger näring åt och upprätthåller.

Dagens undersökningar visar att olika djurarter kan få tillbaka egenskaper som arterna tappade för miljoner år sedan. Borde vi – som en del av evolutionen –  ta ett par steg tillbaka, stanna upp och lyssna på oss själva, noggrannare värdera människolivet som helhet och återkalla i minnet livets tidlösa visdomar?

Fysiskt sett är allting bättre än förr säger många forskare. De tekniska instrumenten har utvecklats enormt. Resultaten inom medicinen är otroliga. Vi vet mycket mera än våra förfäder. Trots att det har hänt otroligt många positiva förändringar är vi som människor ändå precis likadana som förut. Vi älskar och vi blir inspirerade. Vi gläder oss och vi sörjer. Vi blir arga och vi blir rädda.

Livet i dag är som ett hav i storm, ett hav som kastar oss från en kris till en annan. Men på några meters djup är havet alldeles stilla och fridfullt – liksom också i vårt inre.

När julfreden utlyses kan var och en på samma gång utlysa frid i sitt eget sinne.

Under historiens gång har människosläktet erfarit kriser och hot – och klarat sig. På det personliga planet är det fråga om förmågan att koncentrera sig på sin inre värld. Viktor Frankl har skrivit en bok ”Ihmisyyden rajalla” (Livet måste ha mening), där han berättar om hur människan kan överleva fasor.

Förmågan att återställa sinnesfriden finns inbyggd i var och en av oss. Men det förutsätter att vi stannar upp, lyssnar på oss själva och upplever livet på en djupare nivå. Det förutsätter ärliga möten människor emellan och att man är redo att hjälpa både på arbetsplatsen och i hemmet.

God Jul

Karl-Magnus Spiik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *