Joulukirje 2022

Työsuojelurahasto avasi 5.12.2022 ylimääräisen tutkimuksen teemahaun “Kun työpaikkaa kohtaa poikkeuksellinen ulkoinen kriisi”. Työsuojelurahaston toimitusjohtaja Kenneth Johansson kertoo, että teemahaun keskeinen tavoite on tuottaa tutkimuksen keinoin sellaista tietoa, jota voidaan nopeasti hyödyntää työelämässä tulevien kriisien ja poikkeusolojen aikana.

Tutkimuksen avaaminen kertoo, että työskentely nykyolosuhteissa on muuttunut. Työpaikoilla turvallisuustunteen saavuttaminen on vaikeampaa kuin ennen ja ihmisten sisäinen rauha järkkyy. Pelkästään korona jo lisäsi pelkoja. Sitten tuli Ukrainan sota seuraamuksineen, joita kaikkia emme edes vielä tiedä.

Työpaikka organisaationa ei koe kriisiä, vaan sen kokevat ihmiset. Ulkoiset uhkatekijät aiheuttavat sisäistä epävarmuutta ja monelle syntyy lapsenomaisia toiveita, että kaikki olisi taas hyvin. Ihminen joutuu kamppailemaan omien mielikuvien, uskomusten ja tuntojensa kanssa, joita jatkuva uutisointi ruokkii ja pitää elossa.   

Nykypäivän tutkimukset osoittavat, että eläinlajit voivat saada takaisin ominaisuuksia, jotka lajit menettivät miljoonia vuosia sitten. Pitääkö meidän – evoluution tapaan – ottaa pari askelta taaksepäin, pysähtyä kuuntelemaan itseämme, arvioida tarkemmin ihmiselämän kokonaisuutta ja palauttaa mieleen elämisen ajattomia viisauksia?

Fyysisesti lähes kaikki on paremmin kuin ennen, sanovat monet tutkijat. Teknisten välineet ovat kehittyneet hurjasti. Lääketieteen saavutukset ovat uskomattomia. Me tiedämme paljon enemmän kuin esivanhempamme. Vaikka olosuhdetekijöissä on tapahtunut valtavasti positiivisia muutoksia, olemme ihmisinä kuitenkin samanlaisia kuin ennenkin. Me rakastumme ja vihaamme. Me iloitsemme ja suremme. Me nautimme ja pelkäämme.

Nykypäivän elämä on kuin myrskyävä meri, joka heittelee meitä kriisistä toiseen. Mutta muutaman metrin syvyydessä on meressä täydellinen rauha – kuten myös sisimmässämme.

Kun joulurauha julistetaan, voi jokainen julistaa itselleen samalla mielenrauhan.

Kautta historian ihmiskunta on kokenut kriisejä ja uhkia – ja selvinnyt. Yhden ihmisen kohdalla kysymys on taidosta keskittyä sisäiseen maailmaansa. Viktor Frankl on kirjoittanut kirjan ”Ihmisyyden rajalla”, jossa hän kertoo miten kauhujenkin keskeltä ihminen voi selvitä.

Mielenrauhan palauttamisen taito on meissä sisään rakennettuna. Mutta sen käyttäminen edellyttää pysähtymistä, itsensä kuuntelemista ja elämän kokemista syvemmällä tasolla. Se edellyttää toisten ihmisten aitoa kohtaamista ja auttamista niin työpaikalla kuin kotona.

Hyvää Joulua

Karl-Magnus Spiik

2 thoughts on “Joulukirje 2022

  1. Hei Kalle !
    Kiitos ajatuksia herättävästä Joulukirjeestä.
    Hyvää Joulua Sinulle ja läheisillesi.

  2. Kiitos Kalle hyvästä ajattelemaan panemaan Joulukirjeestäsi. Oikein rauhallista Joulunaikaa sinulle ja ” laumallesi” 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *