Joulukirje 2021

MIKSI MINULLE KÄY USEIN NÄIN?

Ihmiset puhuvat mukavista onnenpotkuista ja huonosta tuurista. Mutta onko sattumia olemassa? Vai emmekö vain ymmärrä miksi elämä on täynnä yllättäviä kokemuksia.

Tieteiden saavutukset ovat huimia osoituksia ihmisen älyllisestä evoluutiosta. Mutta jotain puuttuu ja jokin on pielessä, koska kaikesta huolimatta monet voivat huonosti ja mielenterveysongelmat ovat edelleen kasvussa.

Eläminen nykymaailmassa asettaa uusia haasteita. Jo pelkästään korona sekoitti monen elämää. Kohtasimme ongelmia, joihin tiede ja aikaisemmat kokemukset eivät tarjonneet heti ratkaisuja.

Nykypäivän tutkimukset osoittavat, että eläinlajit voivat saada takaisin ominaisuuksia, jotka niiden esivanhemmat menettivät miljoonia vuosia sitten. Pitäisikö meidänkin – evoluution tapaan – ottaa pari askelta taaksepäin, pysähtyä kuuntelemaan itseämme ja palauttaa mieleen elämisen ajattomia viisauksia?

Ehkä niistä löytyy vastauksia sattumiin.

Turun Yliopiston tutkija Nina Kokkinen: ”1800- luvulla ei tehty samanlaista jakoa tieteen ja henkisyyden välillä, kuten nykypäivänä. Akseli Gallen-Kallela hahmotti itsensä tiedemiehenä, joka yritti nähdä tulevaisuuteen. Häntä kiinnosti maailmankaikkeutta ohjaavat luonnonlait ja se, miten elämänvoima ja muut energiat liikkuvat. Ajateltiin, että on olemassa toinen, näkymätön taso, jolla virtaukset liikkuvat. Taiteilijoiden mukaan Kalevalasta saattoi löytää kätkettyä ja syvää viisautta. Luontoa haluttiin havainnoida selvännäköisesti, kuten kalevalaisten esi-isien ajateltiin tehneen.”

Joulurauhan julistamisen jälkeen kiire yleensä hellittää. On enemmän aikaa toisten kohtaamiselle. Ehkä voisimme silloin pohtia yhdessä tilanteita, jotka ovat tuntuneet sattumilta.

Läsnä oleminen hetkessä ja omien kokemusten ymmärtäminen lisää itsetuntemusta, joka on tienviitta mielen tasapainoon ja sisäiseen rauhaan.

Hyvää Joulua

Karl-Magnus Spiik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *