Tror du på ödet

VARFÖR HÄNDER DET HÄR JUST FÖR MIG?

Man brukar ofta tala om trevliga lyckosparkar eller dålig tur. Men existerar något som slumpen? Eller är det så att vi inte förstår varför livet är fullt av överraskande erfarenheter.

Vetenskapens landvinningar ger otroliga bevis på människans intellektuella evolution. Men någonting saknas och någonting är på tok, eftersom många människor trots allt mår dåligt och mentala hälsoproblem fortfarande fortsätter att växa.

Att leva i dagens samhälle ställer stora krav.  Redan den förödande coronapandemin trasslade till livet för många människor. Vi mötte nya problem som varken vetenskapen eller tidigare erfarenheter kunde hitta omedelbara lösningar på.

Dagens forskning har visat att olika djurarter kan få tillbaka egenskaper, som deras förfäder förlorat för miljoner år sedan. Borde vi kanske – i likhet med evolutionen – ta ett steg tillbaka, stanna upp och lyssna på oss själva och försöka återkalla i minnet levnadskonstens tidlösa visdomar?

Kanske vi i dem skulle kunna hitta svar på sådant som vi brukar kalla slumpmässigt.

Forskaren Nina Kokkinen vid Turun Yliopisto: ”På 1800-talet gjorde man inte samma indelning i vetenskap och andlighet, som man gör idag. Akseli Gallen-Kallela, som uppfattade sig själv som forskare, försökte se in i framtiden. Han var intresserad av de naturlagar som styr universum och  även av hur livskraften och andra energier rör sig. Man tänkte sig att det kunde existera en annan osynlig nivå där olika strömningar rörde sig. Många konstnärer ansåg att man i Kalevala kunde finna dold och djup visdom. Man ville iaktta naturen väldigt klarsynt, såsom man trodde att förfäderna i Kalevala hade gjort.”

När julfreden har blivit utlyst, brukar stress och brådska ge med sig och man har mera tid att möta sina medmänniskor. Kanske kunde vi då tillsammans fundera på situationer som vi har uppfattat som slumpmässiga.

Att kunna närvara i nuet och förstå våra erfarenheter ökar vår självkännedom och det i sig är en vägvisare till ett gott sinne och en inre frid.

God jul

Karl-Magnus Spiik

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *