Joulukirje 2015

ERILAISUUS

Menestyminen kansainvälisesti edellyttää kulttuurien tuntemusta, ”maassa maan tavalla”. Kenenkään ei tarvitse muuttua toisenlaiseksi, mutta on hyvä tunnistaa toisten erilaiset tavat, jotka ovat muotoutuneet vuosituhansien aikana. Haaste kansainvälistyvässä yhteistyössä on, miten kykenemme säilyttämään oman identiteettimme samalla kun sopeudumme ympäröivään maailmaan.

Kun ihminen uskaltaa olla oma itsensä, on hän aidompi, rennompi ja uskottavampi. Aitous herättää luottamusta ja yhteistyöhalua.

Edesmennyt filosofian professori Jaakko Hintikka (1929-2015): ”Toisten erilaisuuden ja erilaisen ajattelun ymmärtäminen tulisi ehdottomasti olla osaa sivistystä. Kyky ajatella ei ole sidoksissa aikaan, kulttuuriin tai tiettyyn teoriaan. Eikä yleissivistyksessä ole kyse siitä, mitä pitäisi lukea ja opiskella, vaan tiedoista ja taidoista, joita ihminen elämässään ja nyky-yhteiskunnassa tarvitsee. Ihmisellä on synnynnäinen kyky tarkastella asioita eri näkökulmista, mutta usein tämä menetetään kun ajattelu kapenee ja halutaan olla oikeassa.”

Hintikka jatkaa: ”Asuin 30 vuotta ulkomailla ja Suomeen palauttuani olen ollut todella pettynyt näkemyksen puutteeseen mm. suomalaisessa yliopistomaailmassa. Albert Einsteiniltä kysyttiin, miten hän on luonut omat teoriansa. Hän sanoi tekevänsä jatkuvasti kysymyksiä, jotka lapsilta kielletään – eli uteliaisuuteen ja mielikuvitukseen pohjaaviin. Joskus kysymykset ovat olleet hölmöjäkin, mutta selittävät kuitenkin maailmaa varsin hyvin, sanoi Einstein.”

Olemme erilaisia – haluamme sitä tai ei. Psykiatri C.G. Jung tutki vuosikymmeniä parisuhteita. Hänen johtopäätöksensä oli, että tiedostamattomalla tasolla erilaisuus vetää toisiaan puolensa täydentyäkseen. Mutta kun tullaan riittävän lähelle, syntyy kitkaa ja ristiriitoja.

Jokaisen tulisi ymmärtää, ettei kukaan voi toimi vain omalla tavallaan, jos haluaa elää tasapainossa muiden kanssa. Ristiriidat kertovat, että yksilön ja muiden ihmisten välissä on jokin häiriö. Se on merkki siitä, että ”jotain tarttis tehdä”. Ratkaisu tilanteeseen on itsetuntemuksen lisääminen, joka johtaa myös toisten parempaan tuntemukseen.

Jouluna kaivataan läheisyyttä ja kohtaamisia. Yksi innostava keino on uudenlainen tutustuminen läheisiin, jota varten on olemassa ilmainen ”testi”. Jokainen voi tehdä sen ensin itse ja sitten tuloksia vertaillaan keskenään. On mukavaa huomata, että ”olen ihan hyvä ihminen, mutta minussa oleva tyyppi voi välillä olla rasittava.”

Voit tarjota samaa kohtaamista muillekin jakamalla alla olevan linkin sukulaisille, ystäville ja tuttaville – työkavereille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *