Joulukirje 2016

MINUUS

Minuus on ihmisen sisin olemus, joka tulee näkyviin maailmassa erilaisten roolien kautta. Näitä voivat olla äiti, isä, teini, puoliso, kirvesmies, lääkäri, opettaja, taiteilija, yrittäjä jne. Tämän teorian mukaan siis kaikki ajattelu ja siihen liittyvä käyttäytyminen on jonkin roolin toteuttamista. Itse minuus eli sisin on pysyvä osa ihmistä.

Saara Aalto menestyi ulkomaalaisena poikkeuksellisen hyvin X -Faktor UK:ssa; tuli toiseksi. Alkukarsinnassa Saara kertoi: ”Tarvitsen apua. Kun yritin luoda uraa Suomessa, minua ei hyväksytty tällaisena.” Loistavan lauluäänensä ansioista hän pääsi kymmenen parhaan joukkoon, mutta jokin ei toiminut. Kerran hänen valmentajansa Sharon Osbourne sanoi: ”Kuka sinä olet? Minä en tunne sinua!” Saara joutuikin ensimmäisissä yleisöäänestyksissä aina hännille. Kunnes hänessä tapahtui jotain, josta Simon Cowell sanoi: ”Sinussa tapahtunut muutos on mieletön!” Saaran upea ääni ja laulaminen ei juurikaan ollut muuttunut, mutta hän löysi sisimpänsä. Hän uskalsi tuoda esiin minuutensa ja valloittavan persoonansa. Mitä pidemmälle hän pääsi, sitä rohkeammin hän oli oma aito itsensä ja yleisö ihastui.

Puutarha-alan työnjohtaja osallistui esimiestaitovalmennukseen, johon kuului johtamistaidon arviointi eli ns. 360 -mittaus. Yksi hänelle annettu kirjallinen palaute: ”Esimieheni on aina ollut erinomainen ammatissaan. Kommunikointi on myös ollut hyvää, kunhan aiheena ovat olleet työasiat. Nyt näen valtavan muutoksen henkisellä puolella. Hän on muuttunut avoimemmaksi, rohkeammaksi, empaattisemmaksi ja rennommaksi menettämättä esimiehen arvokkuutta ja meidän kunnioitustamme. Henkinen puoli on puhjennut kukkaan ja hänestä on tullut todellinen porukan kannustaja. Koko ryhmän yhteistyö sujuu paremmin ja se näkyy myös tuloksissa.” Työnjohtaja teki työnsä, mutta uskalsi samalla olla ihminen.

Asiakeskeinen ja määrätietoinen rakennusalan työpäällikkö: ”Ennen näin työmaapalavereissa vain arkkitehdin, konsultin, työmaainsinöörin, vastaavan mestarin ja työnjohtajat. Nyt palavereissa on Sanna, Veikko, Irmeli, Seppo, Olavi ja Simeon. Asioista puhuminen ja sopiminen on tullut rennommaksi ja päätösten tekeminen helpommaksi.” Olimme seminaareissa opetelleet kohtaamaan erityyppisiä ihmisiä.

Roolit ovat tärkeitä ja niitä tarvitaan suojaamaan minuutta kovissa tilanteissa. Mutta rooleista voi myös irtaantua, jos ne vaikeuttavat yhteistyötä ja luovat turhia jännitteitä ihmisten välille. Aidon itsensä näyttäminen työpaikoilla keventää ilmapiiriä, jolloin asioista sopiminen on helpompaa silloinkin kun ollaan eri mieltä. Rooleilla pätemisen sijaan päästään joustavaan ja innostavaan yhteistyöhön, jossa 1 + 1 = 3.

Jouluna kohtaamme läheisiä, ystäviä ja tuttavia. Samalla kun ripustetaan päällystakit naulakkoon, voi sinne jättää myös roolit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *