Joulukirje 2014

OPPIA IKÄ KAIKKI

Kauniin metsälammikon vesi muuttuu sameaksi, jos se ei vaihdu. Lukkiutuneet asenteet ovat samanlaisia. Ne rajaavat ajattelua ja estävät mahdollisuuksien näkemistä. Tämän seurauksen kipinäkin hiipuu, joka on tarjonnut intohimoa työhön ja elämiseen.

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen: ”Eivät yritykset kuole sen takia, että tekevät vääriä asioita, vaan siksi, että ne tekevät liian kauan aikanaan hyväksi koettuja asioita.”

Tulevaisuuden tutkimus: ”Emme enää etsi oikeita vastauksia, vaan oikeita kysymyksiä.” Oppilaitostenkin tehtävänä ei ole enää opettaa absoluuttisia totuuksia, vaan opastaa ihmisiä ajattelemaan, ajattelemaan laajasti ja tarkastelemaan ”totuuksia” ja kokemuksiaan eri näkökulmista.

Rekrytoinnissa kehittymiskyky on nykyään jo ohittamassa älykkyyden ja kokemuksen. Enää ei kysytä pelkästään onko hakijalla oikeat tiedot ja taidot, vaan miten hyvin hän oppii. Janne Ahosen manageri: ”Janne ei ollut ikäluokassaan edes lahjakkain hyppääjä. Mutta hän oli lahjakkain harjoittelija. Se teki  hänestä aikanaan maailman parhaan hyppääjän.”

Mitä kertovat omat kokemuksemme? Ovatko lahjakkaimmat koulukaverit menestyneet parhaiten? Vai ovatko parhaiten onnistuneet tavalliset tapaukset, jotka eivät nuorempana erottuneet massasta? Jos lahjakas lupaus jäi oman erinomaisuutensa vangiksi, ohitti ahkera ja oppimishaluinen ikätoveri hänet muutamassa vuodessa.

Valmennettavuus perustuu neljään ominaisuuteen, jotka ovat kaikki opittavissa.

  • Uteliaisuus merkitsee ennakkoluulottomuutta, uusien tietoja ja kokemusten hankkimista. Se merkitsee myös halua saada palautetta ja kykyä antaa sitä.
  • Oivaltaminen tarkoittaa ahaa -elämyksiä ja kykyä nähdä oleellinen, sekä omaksua niihin liittyvää tietoa ja osaamista.
  • Määrätietoisuus on asioiden viemistä eteenpäin vaikeuksista huolimatta ja kykyä toipua vastoinkäymisistä.
  • Sitoutuminen on rehellisyyttä ja uskoa itseensä sekä omien arvojen mukaista tietoista toimintaa.

Omenapuun siemenessä on koko puun idea. Vuosien kuluessa idea muuttuu kauniiksi hedelmiä kantavaksi omenapuuksi. Meissä jokaisessa on ihmisyyden idea, joka tietoisuuden, oppimisen ja valintojen kautta muuttuu tasapainoiseksi yksilöksi. Ideasta muovautuu ihminen, jonka hedelmiä ovat ystävälliset ajatukset, sanat ja teot.

Joulun idea hukkuu helposti rutiinien, kiireen ja velvollisuuksien alle. Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan sisintäsi, niin tiedät minkälaisen joulun haluat viettää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *