Eettisyys

LinkedInissä tiedusteltiin miten eettisyys näkyy mentorin ym. työssä. Vastasin konsultti- ja valmentajatyöni osalta seuraavasti:

Koska maailma on raadollinen (ihmiset), kaikkia tilanteita ei voi konsulttina hoitaa eettisesti. Joskus on pelattava samoja ”pelejä” kuin epärehelliset ja manipuloinnin keinoja käyttävät avainhenkilöt, jotka ajavat omaa etuaan toisten kustannuksella.

Eettisyys, joka tässä tapauksessa tarkoittaa yrityksen muuta henkilöstöä ja itse yrityksen olemassaoloa, ohjaa kuitenkin omaa toimintaani. Sen tavoitteena on yrityksen / organisaation toiminnan kehittäminen suuntaan, joka vastaa tulevaisuuden haasteita, kestävää kehitystä, asiakastyytyväisyyttä ja henkilöstön hyvinvointia. Tässä mielessä omatunto on puhdas. 

Useimmiten ”kierojen keinojen” avulla saavutan ko. hankalan henkilön luottamuksen ja voin sitä kautta ohjata hänen toimintaansa eettisempään suuntaan. Toisinaan ko. henkilö ja hänen tapansa toimia on paljastettava, jotta ilmapiiriä ja tuloksellisuutta häiritsevä ongelma saadaan poistettua. 

Käsittelen myös eettisyyttä uudessa kirjassani ”En usko sattumiin, konsultin testamentti”. Kirjassa on mm. kaksi todellista esimerkkiä itsekeskeisestä johtajasta (henkilökohtainen kirje) ja yhteistyöhaluttomasta kuntajohtajasta (raportti hallitukselle).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *