TIDLÖSA VISDOMAR

Vetenskapliga resultat ger oss svindlande bevis på människans intellektuella evolution. Men någonting är dock på tok, eftersom så många människor mår dåligt.

  • Har andligheten hamnat i skuggan av materialismen?
  • Har sinnesfriden hamnat i skuggan av brådska och olika hot?
  • Olika undersökningar har visat att människans förmåga till empati har försvagats 48 % under  de senaste 30 åren.
  • Vad händer med mänskligheten om den tekniska utvecklingen kommer att göra oss till ”hjärnmaskiner/kundskapsmaskiner”, vilket en del experter förutspår?

Dagens undersökningar har visat att det finns djurarter som kan få tillbaka egenskaper, vilka deras förfäder miste för miljoner år sedan. Skulle det vara skäl att – i enlighet med evolutionen –  ta några steg tillbaka, noggrannare utvärdera livet som helhet och göra sig förtrogen med människolivets  tidlösa visdomar?

Sinnesfrid finner man inte under stoj och stim. Man kan tillägna sig hur mycket kunskap som helst, men själva sinnesfriden finner vi bara inom oss själva. Det är en del av hjärtats tidlösa visdom.

En tillfällig känsla av välbefinnande kan man uppnå på många olika sätt. Men till verklig sinnesfrid   finns inga genvägar. Dit leder en väg som endast kan uppnås i stillhet. Och den vägen kan bli bredare under daglig användning.

I sitt innersta har människan alltid haft och kommer alltid att ha sinnesfrid. Det är en del av livets energisvängningar, något som till exempel ett tillstånd av flow kan ge smakprov på. Efter en avslappningsövning sade en deltagare: ”Det var som ett drömtillstånd. Jag var någonstans långt borta, men kunde samtidigt märka allt som hände i min omgivning.

Julen är en tid för stillhet. Genuina möten mellan människor ökar sinnesfriden och möjligheten att må bra.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *