Työ – mitä se on?

Alf Rehniltä on mielenkiintoinen kirjoitus työstä. Klikkaa tästä.

Omat kommentit.

Työ on perinteisesti yksi keino määritellä oma arvonsa ja tuntea itsensä tarpeelliseksi. Se on helppo keino ja siitä on tehty jopa ihmisarvon mittari.

Vastasyntyneellä  lapsella on valtava ihmisarvo, vaikka hän ei tee yhtään mitään. Sama arvo meillä on edelleen. Mutta miten rakennamme sellaiset olosuhteet ja mahdollisuudet, että ihminen voi kokea tämän arvonsa edelleen?

Työ ei ole enää ihmisarvon mittari, kun puhutaan elämän laadusta. Kirjassa ”Kohtalo on  haaste” on syvällinen ajatus: ”Ei ole väliä mitä teet, vaan miten sen teet.” Tämän ajatuksen voi liittää kaikkeen tekemiseen ja olemiseen. Kun ihminen tulee tietoiseksi omista valinnoistaan ja erityisesti siitä miten hän elää, on hän samalla määritellyt kuka hän on ja minkälainen ihminen hän haluaa olla – suhteessa itseensä, toisiin, olosuhteisiin ja elämään.

Päädyin aikanaan neljän T:n teorian: Tieto, Taito, Taide, Tie.

Tietoa hankitaan mm. koulutuksella. Tekemisen kautta tieto muuttuu Taidoksi. Perinteisesti näillä tähdättiin johonkin ammattiin, jolla ihminen hankkii tuloja, elätti itsensä ja perheensä. Sitten työelämässä oltiin määrätty aika, jonka jälkeen siirryttiin eläkkeelle. Näillä tasoilla työ on työtä ja sen erottaminen vapaa-ajasta koetaan tärkeäksi. Yleinen suhtautuminen jopa lähtee siitä, että työ on kurjaa: ”Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitsemaan!”

Todellisuudessa ihminen ei ole syntynyt maapallolla vain tekemään työtä. Kokonaisuus on jotain muuta. Seuraava vaihe on Taide taso, joka merkitsee sisäistynyttä osaamista ja sen luovaa soveltamista eri tilanteisiin. Ihmisen oleminen ja tekeminen kytkeytyy vahvemmin hänen persoonallisuuteensa, arvoihinsa ja  tarpeisiinsa. Luova toiminta ja jatkuva oppiminen ylläpitävät motivaatiota ja intohimoa, koska ihminen kokee aina välillä jotain uutta. Hän saa uusia näkökulmia ja ymmärtää itseään ja ympäristöä paremmin.

Neljäs taso on Tie, jossa ihminen löytää elämänsä tarkoituksen ja ehkä ymmärtää koko olemassaoloa paremmin. Jokaisesta hetkestä tulee hänelle arvokkaampi. Hän kokee elämän ainutlaatuisuuden ja hänen sisimmästään virtaa jatkuvaa energiaa. Hän löytää arvonsa kaikissa tilanteissa, säteilee positiivisuutta ympäristöön ja voi hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *