Joulukirje 1998

Mitä ajattelimme eilen, sitä olemme tänään. Mitä ajattelemme tänään, sitä olemme huomenna. Korkeushyppääjällä on hyvät mahdollisuudet onnistua, kun hän ensin näkee riman ylityksen mielessään. Rimakauhu on ajatus, jossa hyppy epäonnistuu. Niin kauan kuin rimakauhu pysyy mielessä, on urheilija suorittamassa epäonnistumista. Eräs soutaja ihmetteli kerran, miksi hän teki kilpailuissa enemmän virheitä ja huonompia aikoja kuin harjoituksissa. Kysyin: ”Mitä mietit juuri ennen lähtölaukausta?” Vastaus: ”Käyn mielessäni läpi kaikki virheet, jotta en tekisi niitä.”

Vuosi päättyy ja katseet suunnataan ensi vuoteen. Ajattelun laadulla on merkitystä. Voimme nähdä onnistuneita suorituksia tai pelätä epäonnistumisia. Valtiovarainministeriökin on jämäkästi tuonut näkemyksensä esiin. Emme ole menossa kohti lamaa, kasvu vain on hidastunut. Tämä on tärkeä viesti. Kasvu on positiivinen asia, josta kannattaa pitää kiinni ajatuksin ja teoin.

Robert Bly: ”On ällistyttävää kuinka paljon energiaa ruumis kykenee kehittämään ja käyttämään. Se on taikuutta. Mistä niin suuri määrä energiaa on kotoisin.” Mistä päivittäinen energiamme virtaa: aamiaisesta, lounaasta vai kahvista? Mistä tahtomme ja tarmomme ovat peräisin? Mistä ihmiset ja organisaatiot saavat käyttövoimansa ja luovuuteensa, joilla he tekevät toisinaan ihmeitä? Laman aikana erään sanomalehden vuositilausten vastaanottajalle ohjattiin myös kaikki peruutussoitot. Kun hänellä oli normaali työfiilis, onnistui hän käännyttämään kymmenestä kaksi soittajaa. Kun hän oli innostunut, sai hän kymmenestä keskimäärin seitsemän peruutusta torjutuksi. Miten löydämme avaimen näihin voimavaroihin? Miten opimme avaamaan ihmismielen lukot ja vapauttamaan lähes rajattomat energiat työn ja työyhteisön käyttöön?

Henkinen kasvu, me-henki, hyvä itseluottamus ja oikea ajattelu ovat vastauksia. Kaikki kehittyy ja muuttuu, niin ihminenkin. Organisaation pelisääntöjen ja johtamisen on annettava tilaa tälle kasvulle. Mitä tapahtuu, jos lapsi istuu päivät pitkät leikkikehässä samojen tavaroiden kanssa? Hän turhautuu ja huutaa: uusia tavaroita, parempaa ruokaa, lisää liksaa! Mutta kun hän pääsee vapaaksi, löytyy suunnaton määrä aktiivisuutta, luovuutta ja energiaa.

Joulu on myös mietiskelyn aikaa. Miten voimme ajatella jo nyt, ja toimia ensi vuonna, jotta henkiselle kasvulle ja energialle löytyy enemmän tilaa?

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *