Joulukirje 1997

Sain lokakuussa tunnustusta. Voitin postin järjestämän valtakunnallisen Hyvä kirje -kilpailun. Otin siihen osaa mm. näillä joulukirjeillä, joita olemme lähettäneet asiakkaille ja yhteistyökumppaneille jo useamman vuoden ajan. Silloin tällöin on herännyt epäilys: kirjoitanko liian pehmoa? Sopivatko tällaiset asiat yritysten väliseen viestintään? Liike-elämähän on kovaa taistelua elintilasta. Kilpailun voittaminen vahvisti käsitystäni: henkiset arvot kuuluvat työyhteisöön, ja niiden merkitystä tulosten tekemisessä on opittu ymmärtämään.

Auringon, maapallon ja tähtien sisällä on energiaa. Niiden ytimessä sykkii suunnaton voimalaitos. Samalla tavalla ihmisissäkin on energiaa. Kun väsyneenä lepäämme hetken, virkistymme. Uudet voimavarat, jotka meihin virtaavat, eivät kuitenkaan tule vuoteesta tai sohvasta. Energia pulppuaa meistä itsestämme, kunhan lakkaamme kiirehtimästä ja irtaannumme oravanpyörästä. Aito tyytyväisyys, elämän ilo ja syvä rauha ovat aina läsnä. Mutta annammeko niille riittävästi tilaa, osaammeko avata oven sisimpäämme?

Ihmisen elämä on kuin surffailua merellä. Tuulen suunnat muuttuvat ja voima vaihtelee. Aallot nousevat. Aallot laskevat. Välillä on tyyntä. Oikealla elämän hallinnalla kuljemme kohti tavoitteitamme olosuhteisiin sopeutuen. Usein näkee jo ihmisten ilmeistä, ketkä laskettelevat laudallaan rennon iloisesti elämän muuttuvissa tilanteissa.

Toiset äheltävät ja tuskailevat nousevalla aallolla. He yrittävät väkisin pitää aikaansa hallinnassa ja saada kaikki tehdyksi. Se ei ole tarkoitus. Elämä on prosessi, pyörivä spiraali. Vuodet vaihtuvat, mutta vuoden- ja vuorokaudenajat toistuvat. Sisäisen energian hallinnalla lisäämme oikeissa paikoissa vauhtia. Välillä taas hiljennämme. Tuloksena syntyy monipuolista, tyydyttävää ja rikasta elämän laatua. Kun hellitämme hetkeksi ja arvioimme kokonaisuuden uudestaan, saattaa takaa tulla juuri se aalto, joka kuljettaa meidät henkiseen ja fyysiseen menestykseen.

Työt, askareet ja ihmiset ympärillämme saattavat pysyä samoina, mutta tilanteet muuttuvat. Ensin on tietoa, joka harjoittelemalla muuttuu taidoksi. Vähitellen taidosta tulee taidetta. Lopuksi taide muuttuu tieksi eli poluksi, jota kulkemalla jokainen saavuttaa tarkoituksensa. Ratkaisut elämän haasteisiin löytyvät hiljaisuudesta, eivät kiireisestä arkielämästä.

Voimme myös auttaa toisiamme löytämään sisäisiä energialähteitä. Positiivinen palaute on yksi parhaista keinoista. Kun kaivautuu arkielämän pintakerrosten läpi, löytyy sama tunne, joka aikanaan synnytti ihmissuhteet. Töissä ja kotona voimme antaa toisillemme aitoa positiivista palautetta ja maistella tuntemuksia, jotka nousevat esiin.

Tuuli tyyntyy. Meri rauhoittuu. On latautumisen aika. Oikein hyvää joulua.

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *