Joulukirje 1996

Suomen talouselämä on kääntynyt kasvuun. Työttömien määrä vähenee hitaasti. Positiivista on kuitenkin se, että työpaikkojen määrä lisääntyy jatkuvasti, vaikka saamme edelleen lukea irtisanomisista. Uusia työpaikkoja syntyy siis enemmän kuin tilastot osoittavat. Nyt tapahtuu ilmeisesti sitä työelämän ja eri alojen rakennemuutosta, josta puhuttiin jo vuosia sitten.

Menestystarinoita tehdään taas. On kuitenkin tärkeä pitää jalat maassa ja muistaa aito nöyryys. Leikillään sanotaan, että vienti- tai muun merkittävän palkinnon voittaminen Suomessa on varmin konkurssin tae. Näinhän on käynytkin. Miksi?

A Ylimielisyys

B Aito vaikuttaminen ja yhteistyö, oikea nöyryys

C Alistuminen

Onkohan se sitä, että kun alistetusta asemasta (C) on päästy onnistumaan otsa hiessä, ei selän suoristuminen olekaan pysähtynyt aitoon vaikuttamiseen (B), vaan liike on jatkunut ja jalat ovat irronneet maasta (A). On ehkä tuudittauduttu uskoon, että tämänhän me osaamme; nyt voi ottaa rennommin. Moni laihduttaja tietää, mitä tavoitteen saavuttamisen jälkeen tapahtuva hellittäminen saa aikaan.

Jouluun liittyy lähimmäisenrakkaus. Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi, ei siis enemmän eikä vähemmän. Tämä sanoma sisältää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden. Se tarkoittaa avointa yhteistyötä ihmisten kanssa. Se tarkoittaa nöyryyttää ja ihmisyysarvojen kunnioittamista.

Kuvion keskellä pysyminen (B) tapahtuu harvoin itsestään. Onnistuminen tuottaa helposti ylimielisyyttä ja epäonnistuminen alistumista. Oman käyttäytymisen pohdiskelu ja itsetuntemus auttavat löytämään kultaisen keskitien. Siksi tauot ja pysähtymiset esimerkiksi Joulun pyhinä ovat tärkeitä. Eräs seminaarin osallistuja ylpeili kerran, että hän kehittää itseään koko ajan: hän nukkuu vain viisi tuntia yössä ja tekee viikonloputkin töitä. Kysyin: ”Mistä tiedät, kumman jakson aikana kehityt enemmän: nukkuessasi ja levätessäsi vai valveilla ollessasi ja työn aherruksessa?” Parhaat ideat ja ratkaisut syntyvät useimmiten rennossa tilassa, harvemmin keskellä kiireistä työpäivää.

Kun olemme aidon vaikuttamisen kentässä, voimme samanaikaisesti olla määrätietoisia ja nöyriä, vaativia ja ystävällisiä, kovia ja joustavia. Näiden henkisten rajojen löytäminen on suuri haasteemme – ja kaikki päivittäiset tilanteet toimivat harjoituskenttinä. Jokainen ihminen lisää tai vähentää niiden ihmisten onnellisuutta, joiden kanssa hän on tekemisissä kotona, töissä, lähempänä ja kauempana.

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *