Joulukirje 1995

MESTARIT JA MESTARUUS

Jääkiekon maailmanmestaruus, liittyminen EU:hun ja monet tämän vuoden tapahtumat ovat nostaneet tietoisuuteen syvällä olevat arvomme: suomalaisuuden ja itsenäisyyden. Ihmiset ovat avoimempia, positiivisempia ja rohkeampia. Onnistumisista iloitaan avoimemmin kuin ennen.

Olemme pääsemässä irti alistumisen ja itsensä vähättelyn asenteista, vaikka sananlaskut ”ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa” ja ”kuka itsensä ylentää, hänet alennetaan” kaikuvat vielä korvissamme. Aitoa nöyryyttä korostavat ohjeet on tulkittu liian tiukasti ja ahtaasti. Siksi kulttuuriamme ovat leimanneet mm. negatiivisuus ja mestaruuden vähättely.

Joulu on yhden suuren Mestarin syntymäjuhla. Jeesuksen persoonasta ja olemassaolosta kiistellään. Yhdelle hän on Jumalan Poika, toiselle Vapahtaja, kolmannelle tärkeä historian henkilö, neljännelle loistava puhuja, viidennelle arvostettu johtaja ja vaikuttaja, kuudennelle ensimmäinen hippi, seitsemännelle sosialisti. Kaikilla on oikeus omaan uskoonsa. On hyvä, että asioita kyseenalaistetaan. Silloin uskokin perustuu ymmärrykseen ja sisäistämiseen eikä ulkoa opittuihin käskyihin, jotka eivät kosketa sisintä.

Työpaikoilla rakennetaan tiimejä, koska tiimityöskentely on tulosten kannalta tehokkaampaa ja ihmisten kannalta innostavampaa. Jeesus opasti ihmisiä kehittymiseen. Hän antoi ohjeita ja toimi myös itse puheittensa mukaan. Hän ajatteli luovasti, kyseenalaisti asioita ja uskalsi olla eri mieltä. Hän oli johtaja, mutta myös palvelija. Hänessä yhdistyi vaativuus ja nöyryys. Hän oli yhtaikaa kova ja pehmeä. Hän kritisoi ihmisten luomia huonoja rakenteita mutta rakasti aitoja ihmisiä.

Perheet, yritykset ja organisaatiot ovat tiimejä. Suomi on iso tiimi, joka liittyi vielä isompaan EU:n tiimiin. Näemme kaikkialla, miten vaikeata on toimivien ja innostavien tiimien rakentaminen. Ihmiset ovat yksilöitä, joilla on omat tahtonsa ja tarpeensa. Yhteistyön kehittäminen on hidas ja määrätietoinen prosessi.

Ahkeruus ja sitkeys vievät perille. Jokainen pienikin onnistuminen on askel kohti mestaruutta. Tämä koskee yrityksiä niiden etsiessä tuottavuutta. Tämä koskee yhteiskunnan organisaatioita niiden sopeuttaessa toimintansa tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tämä koskee myös perheitä niiden etsiessä elämän laatua. Tämä koskee jokaista ihmistä, joka ottaa vastuun elämästään ja pyrkii oman ihmisyytensä mestaruuteen.

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *