Persoonallisuus

Sami Miettinen (Neuvottelijat) haastatteli asiantuntijaa persoonallisuudesta ja testeistä. Tarjolla oli hyvää tietoa erilaisuuden psykologisesta taustasta – kaikille tutkijoille ja muille, jotka haluavat syventyä ihmisten erilaisuuteen ja myös niille, joilla on esimerkiksi ongelmia oman itsensä ja syvempien motiiviensa kanssa.

Mutta kun puhutaan käytännön osaamisesta, jota työelämä edellyttää, tarvitaan karkeampaa ja yksinkertaisempaa jakoa, joka toimii kohtuullisesti käytännössä ja on helppo oppia.

Tätä edustaa esimerkiksi EgoSwot. Se on yksinkertainen ja helposti opittavissa oleva malli, joka ei täytä psykologian ja asiantuntijoiden, mutta kylläkin työelämän käytännön tarpeita. Hyvän autonajajan ei tarvitse tietää mistä moottori on tehty ja miten se mekaanisesti toimii. Jossain kohtaa siitä voi olla hyötyä. Mutta oppiakseen taitavaksi ajajaksi, aikaa pitää käyttää muuhun kuin moottorin tekniikkaan.

Molempia siis tarvitaan – syvällistä teoriaa ja taustatietoa, mutta myös käytännön osaamista. Työelämässä suurin osa ajasta käytetään työn tekemiseen ja tulosten aikaansaamiseen. Siellä ei ole aikaa eikä useinkaan edes kiinnostusta persoonien syvälliseen perehtymiseen. Tätä tarkoitusta palvelee muun muuassa verkkokurssi Ihmistyypit käytännössä.

Testien kohdalla on aina tärkeintä korostaa, että tulokset eivät ole ehdottomia totuuksia. Tässä tehdään käsittääkseni monen teorian (tai oikeammin kouluttajan / valmentajan kohdalla) eniten virheitä. Eihän asiantuntijoilla eri puolilla maailmaa ole sanasta ”persoonallisuus” edes yhtenäistä käsitystä.

Parhaimmillaan testit toimivat kimmokkeena itsensä ja toimintatapansa tuntemiseen, sitä kautta toisten tuntemiseen ja sitä kautta parempaan yhteistyöhön ja ihmisten johtamistaitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *