Johtajan arvo ja merkitys

Jos johtajan arvo ja merkitys näkyy päivittäin / lyhyelle aikajänteellä, tekee hän todennäköisesti vääriä asioita.

Todellisella johtajalla on katse tulevaisuudessa ja mahdollisuuksissa, asiakastyytyväisyydessä ja henkilöstön hyvinvoinnissa. Suurin osa hänen ajatuksistaan ja päätöksistään tulee perustua  yrityksen tai organisaation pitkän tähtäimen suunnitteluun ja olemassaolon tarkoitukseen.

Johtaja on suunnan näyttäjä ja toimii esimerkkinä tavoitteellisuudesta, avoimesta vuorovaikutuksesta, hyvästä yhteistyöstä, rehdistä toiminnasta, vastuullisuudesta ja arvoista / pelisäännöistä.

Olen kohdannut lukuisia tilanteita, joissa työt hoituvat paremmin ja nopeammin, kun esihenkilö on poissa. Johtajan ajattelun aikajänteen pitää olla kauempana tulevaisuudessa kuin johdettavien. Hänen tehtävänä on hankkia tietoa, kannustaa ihmisiä ja luoda olosuhteet, joissa tekijät pystyvät keskittymään omaan työhönsä täysipainoisesti.

Lisäksi johtajan tulee antaa ihmisille ja työryhmille entistä enemmän mahdollisuuksia toimia itseohjautuvasti. Hän ei kuitenkaan poistu näyttämöltä ja jätä ihmisiä oman onnensa nojaa, joka merkitsee heitteille jättämistä. Hän on tavoitettavissa ja tapaa johdettavia säännöllisesti esimerkiksi kehitys- ja tavoite- tai muissa keskusteluissa sekä tilannekohtaisesti tarpeen mukaan.

One thought on “Johtajan arvo ja merkitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *