Ryhmähaastattelu

LinkedInistä. ”Nyt kun TV:stäkin tulee paljon ns.pudotuspelejä kuten esim. selviytyjät jossa tuomaristo pudottaa aina muutaman kerrallaan ja samalla katsojat todistavat tätä. Onko se sopiva käytäntö myös työhaastatteluissa, joissa ryhmänä mennään haastatteluun ja jonkin ajan kuluttua muun avokonttorissa työskentelevän henkilökunnan ja hakijoiden edessä pyydetään poistumaan?”

Kommenttini

Kyse on siitä mitä haetaan ja muodostuuko ryhmä haastattelijoista vai hakijoista.

Substanssiosaamisen kohdalla tarvitaan ehkä muutamia asiantuntijoita arvioimaan tieto-taitoja. Hakijoiden ryhmähaastattelu puoltaa silloin paikkansa, jos asiantuntijalta edellytetään myös hyviä vaikuttamisen taitoja.

Hakijoiden ryhmähaastattelua voi käyttää, kun etsitään osaamista, joka liittyy vuorovaikutustaitoihin, yhteistyökykyyn ja tilan rakentavaan haltuunottoon. Riskinä on kutenkin, että jonkun itseluottamus horjuu ko. tilanteessa, mutta se nousee esiin ja kasvaa nopeasti heti kun saa työpaikan. Ehkä hän olisikin ollut paras henkilö ko. tehtävään, mutta karsiutui ryhmätilanteen takia.

Julkinen valinta ei sovi työpaikoille. Palaute henkilöstön edessä on periaatteessa sama kuin joku irtisanottaisiin työkavereiden edessä. Malli liittyy TV -ohjelmiin, jotka kalastavat katsojia – sekä politiikkaan. Vakavasti otettava yritys, joka panostaa positiiviseen imagoon, ei tällaista tee.

***

Päivi kirjoitti: Olisi varmaan erittäin tehokas rekrytointitapa – jos nimittäin etsitään narsistista psykopaattia. Sellaisethan näissä pärjäävät. Sen sijaan osaavat asiantuntijat jäävät todennäköisesti hännille, koska etenkin me suomalaiset olemme usein sitä mieltä, että näyttöni puhukoot puolestani, en minä tässä ala kehua retostelemaan.

Kommenttini

Tilanne ei ole niin mustavalkoinen: narsisti / ”minä vaan”. Olet oikeassa siinä, että narsisti pärjää, jos haastattelijat ovat kokemattomia. Mutta entisajan asennetta ”näyttöni puhukoon puolestaan” esiintyy nykyään harvemmin; eikä se juurikaan koske nykypäivän nuoria hakijoita. Näitäkin taitoja on opeteltu ja harjoiteltu.

Suuri ongelma on, että ryhmähaastattelu koetaan uutena ideana, jota halutaan kokeilla – kuten niin monia pinnallisia johtamisen ja tiimityön keinoja. Silloin kaikki täällä olevat kriittiset kommentit osuvat oikeaan.

Mutta kun huolella mietitään mitä haetaan ja miksi, sekä pohditaan tilannetta myös hakijoiden kannalta, voi ryhmähaastattelu tuoda esiin asioita, joihin muuten menisi kuukausia tai vuosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *