Nasta vai kitka

Julkaistiin Turun Sanomissa 29.3.2017

Olen koko ikäni ollut vannoutunut nastarenkaiden käyttäjä. En ole edes ajatellut kitkarenkaita. Syksyllä ostin käytetyn auton, jonka mukana tuli kitkarenkaat. Ajattelin heti vaihtaa ne nastoihin. Päätin kuitenkin kokeilla kitkarenkaita tämän talven. Kokemus on yllättänyt enemmän kuin positiivisesti. Olimme viikon Lapissakin ja kunnon talviolosuhteissa ne tuntuivat jopa paremmilta kuin nastat.

Nastarenkaiden kohdalla minua on häirinnyt eniten paljaiden teiden turha kuluttaminen. Etelässä tosi liukkaita talvikelejä on nykyään vain muutamia päiviä vuodessa, joka tarkoittaa, että yli 90 % ajostani tapahtuu olosuhteissa, joissa ei tarvittaisi edes talvirenkaita.

Kitkalle vaativin olosuhde on nollakelin molemmin puolin oleva tienpinta. Toisaalta nastoillakin on silloin syytä olla varovainen; kitkalla ehkä 10 % varovaisempi. Se ei oikeasti ole mikään ongelma.

Tutkimusten mukaan nastat ovat parempia jäällä – senhän kertoo jo terve järkikin. Tottakai metalli jarruttaa paremmin kuin kumi. Mutta mitä tutkimukset sanoisivat, jos niihin otettaisiin mukaan kuljettajan parempi tilannehallinta?

Olin eilen töissä Helsingissä ja mennen tullen oli hyvä fiilis, kun tiesin etten kuluta paljasta tienpintaa kuten aikaisemmin. Eikä tarvitse joka päivä miettiä joko kesärenkaat uskaltaisi panna alle. Jatkossa olen kitkarenkaiden käyttäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *