Leppoistaminen

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 19.4.2015

Virginian yliopiston tutkimuksessa 400 koehenkilöä jätettiin 15 minuutiksi yksin huoneeseen. Mutta sen sijaan, että he olisivat istuneet hiljaa omissa ajatuksissaan, 67 % miehistä ja 25 % naisista otti mieluummin sähköiskun.

Downshifting eli elämän kohtuullistaminen on ajattelutapa, jonka tarkoituksena on parantaa elämänlaatua keskittymällä tähän hetkeen. Sen yleistyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on vastalause nyky-yhteiskunnan suorittavaa mentaliteettia kohtaan.

Stressitason äärimmilleen venyttäminen, tehokkuusvaatimukset ja ylityöt johtavat vähitellen unettomuuteen, sairastumisiin, perhesuhteiden rakoiluun ja jaksamisongelmiin. Keskeisenä ajatuksena on, ettei vain raha tuo ihmiselle onnellisuutta, vaan sosiaalinen pääoma sekä toimivat perusasiat, jotka luovat turvallisuutta ja antavat pohjan mielenrauhalle.

Aivokirurgi Jill Bolte Taylor koki 
aivohalvauksen ja kaikki muistot 
hävisivät vasemmasta aivolohkosta. Taylor kuntoutti itsensä kahdeksan vuotta ja palasi työhön. Hän oli innostunut kokemuksestaan, koska sai katsoa sisältä päin, mitä aivoissa tapahtui halvauksessa. Hänen hämmästyttävin huomionsa oli, että sisäinen rauha on vain ajatuksen päässä.

Seminaarissa oli kiireisiä esimiehiä. Teimme syvärentoutumisharjoituksen, johon liittyi tärkeän henkilön tapaaminen mielikuvatasolla. Eräs osallistuja oli luonut uraansa samaan aikaan kuin perheeseen syntyi kaksi lasta. Hän kertoi harjoituksen jälkeen: ”Yritin kutsua esimieheni paikalle, koska yhteistyömme ei suju, mutta sinne tulikin vaimoni,” ja jatkoi kyyneleet silmissä: ”Vaimoni toivoi, että oltaisiin samalla tavalla kuin ennen lapsia.” Hän oli koko iltapäivän haikean tunteen vallassa. Oli myös yllättynyt miten aito ja vahva tunne oli edelleen. Tätä leppoistaminen on parhaimmillaan. Sisäinen rauha on vain ajatuksen päässä, kunhan opimme antamaan sille tilaa.

Erittäin aktiivinen autokoulunopettaja oli aina menossa tai tulossa. Hän tarvitsi koko ajan jotain tekemistä. Hän olisi ottanut sähköiskun jo viiden minuutin hiljaisen hetken asemasta. Sorsastus oli hänen intohimonsa. Silloin hän pystyi istumaan veneessä aamun sarastaessa kaislikon reunassa tuntikaupalla tekemättä mitään. Tämän kokemuksen avulla hän rakensi itselleen mielikuvan, johon siirtymällä pystyi rauhoittumaan kesken työpäivän.

Nykyään syödään jo terveellisesti ja kunnosta pidetään huolta. Sydämen hyvinvointiin kiinnitetään lisääntyvää huomiota. Leppoistaminen palvelee samoja pyrkimyksiä ja lisäksi siinä huolletaan myös aivot.

Muinaisuudessa stressi iski, kun oltiin hengenvaarassa. Taistele tai pakene. Nykypäivänä stressi iskee, kun tulee pettymyksiä, on jatkuva kiire ja tekemättömiä töitä, velvollisuuksia, pelkoa tulevaisuudesta, ihmissuhdeongelmia ym. Silloin on suuri riski, että ihminen jää pyörimään vain uloimman aivokuoren kaaokseen eikä enää löydä yhteyttä sisimpäänsä, joka rentouttaa mielen, kehon ja sydämen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *