Ikä

LinkedInissä kysytään ”Kuinka vanha olet?” ja keskustellaan iästä.

Komenttini (poimittu Talouselämä -lehdestä)

”Kuusikymppistä pidetään ongelmajätteenä, joka ei enää pysty pomppimaan sätkynukkena edestakaisten muutosten tahdissa! Mutta minkä ikäinen on 60 v?
* Saman ikäinen kuin J.K. Paasikivi vuonna 1930 ja C.G.E. Mannerheim 1927. 
Kummankin tunnustetuimmat saavutukset olivat vielä kaukana edessä.
* Jos Kalle Päätalo olisi siirtynyt eläkkeelle 60-vuotiaana, olisi Iijoki -sarjasta jäänyt viimeiset 17 osaa kirjoittamatta.
* Joseph Hayden ei olisi säveltänyt 
10 viimeistä arvostetuinta sinfoniaansa.”

MUTTA MIKÄ ON IKÄ, MITEN SE MÄÄRITELLÄÄN
* Kronologinen ikä on helppo määritellä, mutta on kaikkein eniten harhaanjohtava iän ominaisuus.
* Biologinen / metabolinen ikä kertoo mitä ihminen pystyy kehollaan tekemään; esim. kolmekymppisen biologinen ikä voi olla kuusikymppisen ja päinvastoin.
* Psykologinen ikä on koettu ikä, ihmisen oma tunne / asenne.
* Sosiaalinen ikä kertoo normeista ja rooliodotuksista. Sosiaalinen ikä kohtelee usein naisia julmemmin kuin miehiä.

Ilari: ”Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla siksi, joksi voit tulla.” – George Elliot

KMS: Elämä tarjoaa puitteet, joiden avulla näen itseni, arvoni ja toimintatapani. Teen koko ajan valintoja, jotka kertovat, kuka olen ja kuka haluan olla. Voin aina valita uudestaan.

Tohtori Jagdish Parikh: ”Aika koostuu hetkistä, jotka tulevat yhä kallisarvoisemmiksi, koska jokaisen hetken jälkeen meillä on niitä yksi vähemmän. Siksi jokaisesta hetkestä kannattaa tehdä paras mahdollinen.”

Lea: ”Mulla on kanssa se ’ongelma’ etten tajua olevani 50v vaan jotenkin iätön. Maailma tekee kyllä parhaansa muistuttaakseen siitä (iästä ja sen merkityksestä) joka käänteessä.”

KMS: Lea, älä kuuntele maailmaan, kuuntele itseäsi. Jos muilla on iän suhteen ongelmia ja heijastavat niitä symbolein ja valiltuksin ympäristöönsä, eikö ole mukavaa, kun ikäpulma ei koske sinua. Olemme hengeltämme aina ajattomia – harmi, että niin harva sen tajuaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *