Muutosjohtamisesta lisää

Keskustelu LinkedInissä jatkuu muutosjohtamisesta. Rinnalle on tuotu lisää nimiä kuvastamaan johtamista.

Kommenttini.

Ehdotan, että unohdetaan sana muutosjohtaminen – ja mielellään kaikki muutkin nimitykset, jotka tekevät perusasian ymmärtämisestä turhan vaikean. Käytännössä liika teoria hukkaa helposti metsän puilta. Teemme asioita oikein, mutta emme oikeita asioita.

Kysymys on ”elämän jatkumisesta” eli sopeutumisesta muuttuviin olosuhteisiin; jota ihmiskunta on tehnyt koko olemassaolonsa ajan. Sama perusidea toimii luonnossakin. Nyt vaan vauhti on kovempi.

Yhteiskunnan tasolla sopeutuminen tarkoittaa palvelujen tarkempaa määrittelemistä ja niiden ylläpitämistä reunaehtojen puitteissa. Yritysrintamalla panostetaan kilpailukyvyn säilyttämiseen ja kamppaillaan olemassaolosta. Ihminenkin joutuu jatkuvasti sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin töissä, kotona, kaikkialla… Avioliitto, lapset, irtisanominen, uusi työpaikka, sairaustuminen, muutto… Kaikki edellyttävät sopeutumista. Kitka (tuska, tyytymättömyys…) on seurausta siitä, ettei uudessa tilanteessa ole vielä löytynyt tasapainoa omien tarpeiden, tavoitteiden…. ja vallitsevien olosuhteiden välille.

Yhteiskunnat, yritykset ja ihmiset haluavat rakentaa hallittavia ja toimivia kokonaisuuksia (järjestelmiä). Kun ne joskus ehkä saadaan valmiiksi, tapahtuu jotain, ja taas alkaa sopeutuminen. Olemme mukana suuressa – järjestyksen ja kaaoksen – kiertokulussa, joka on elämää ylläpitävä perusidea. Vaikka tiedekään ei tiedä mitä elämä loppujen lopuksi on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *