Arvot teoriassa ja käytännössä

Arvot ovat ylimainostettuja. Huonoiten ne toimivat siten, että pieni työryhmä tekee ehdotuksen, jonka johtoryhmä hyväksyy. Tämän jälkeen arvot informoidaan henkilökunnalle ja julisteita ripustetaan seinille. Lopuksi todetaan, että meillä on nyt arvot, jotka ohjaavat toimintaamme.

Edellä kuvatulla tavalla rakennetut arvot ovat lähes samat kaikissa organisaatiossa: asiakas on kuningas, yhteistyössä on voimaa, kunnioitamme toisiamme, tuloksellisuus… Ne olisi yhtä hyvin voitu poimia jostain oppikirjasta. Samoista asioistahan on puhuttu vuosia. Menevätkö ne ehkä paremmin perille uuden otsikon avulla?

On hyvä että arvot on kaivettu esiin. Mutta niiden paperille kirjoittaminen ja kertominen on koko työstä vasta murto-osa, kun tavoitteena on saada arvot toimimaan käytännössä. Suurin haaste on löytää keinoja, joiden avulla arvot näkyvät päivittäisissä työtilanteissa henkilöstön ajattelutavoissa, toiminnassa ja valinnoissa.

Jos jalkapallojoukkueen pitää pelata tai jousiorkesterin soittaa uudella tavalla, niin siihen ei riitä videoesitys ja pari kalvoa. Uusista tavoista pitää tehdä ”rautalankamalleja”, ja jokaiselle tekijälle on varattava aikaa pohtimiseen ja käytännön harjoittelemiseen. Kysymys on sisäistämisestä.

Yhden arvon käsitteleminen yhden kuukauden aikana kaikissa yrityksen palavereissa voisi olla hyvä etenemistapa. Esityslistalta varataan tätä varten aikaa 15-30 minuuttia, jossa pohditaan mitä valittu arvo tarkoittaa käytännössä ko. ryhmän ja jokaisen jäsenen kohdalla. Miten jo nyt toimitaan sen mukaisesta; harvoinhan on kysymys jostain ihan uudesta tavasta. Missä käytännön tilanteissa tarvitaan uudenlaista asennoitumista ja työskentelytapaa. Näitä sovittuja toimenpiteitä seurataan aina seuraavassa palaverissa, annetaan palautteita ja koetaan onnistumisia. Omien kokemusten pohjalta opitaan myös näkemään arvon merkitys arkipäivän tilanteissa. Sopivia mittareitakin voidaan kehittää. Osallistuminen ja omakohtaisesti ymmärretty asia motivoi ja vaikuttaa ihmisen toimintaan huomattavasti enemmän kuin muualta annettu ohje.

Arvojen muuttaminen käytännön toiminnaksi on prosessi, joka toteutuu ajattelun, puhumisen ja tekojen kautta. Paperit ovat hyviä apuvälineitä, koska niiden avulla saadaan ajatukset näkyviksi. Mutta on kuljettava pitkä matka, ennenkuin paperilla oleva joukkueen uusi taktiikka toimii automaattisesti pelitilanteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *