Valittaminen tuhoaa aivot!

LinkedInissä Pauli Vuorio otti esiin negatiivisen ajattelun.

Kommenttini

Moikka Pauli. Otit esiin tärkeän asian. Tässä on yksi linkki ja vähän tutkimustulostuloksiakin.

VALITTAMINEN TUHOAA AIVOT

Kirjailja Trevor Blake: “Jatkuva altistuminen negatiiviselle mielialalle ja valittamiselle heikentää aivojen toimintaa.” Neurotieteilijät ovat mitanneet aivojen reagointia mm. pitkään kestävään valittamiseen ja nalkutukseen. Tutkimus osoittaa, että yli 30 minuutin altistus tappaa hermosoluja aivojen hippocampus -osasta eli aivotursosta, joka on aivojen ongelmanratkaisija. Jos altistuu pitkään negatiiviselle valittamiselle, alkaa todennäköisesti itsekin valittaa asioista ja tyhmentää itsensä.

Asiallinen kritiikki on eri asia, koska ongelmaan etsitään ratkaisua. Ero on asenteessa. Negatiivinen ihminen ei ole kiinnostunut ratkaisuista, vaan haluaa kieriskellä kurjuudessa.

Positiivinen ihminen elää pitempään ja tienaa paremmin. Negatiivinen elämänasenne vie elinvuosia. Elämä pelissä – aineistoa tutkineen Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin tutkimuksen mukaan (johon vastasi yli 100.000 suomalaista) keskimääräinen eliniän ennuste on jopa kymmenen vuotta huonompi kuin niiden, jotka suhtautuvat tulevaisuuteen kaikkein positiivisimmin. Negatiivisista noin 45 % koki usein tai jatkuvasti haitallista työstressiä. Vastaava luku positiivisilla oli 15 %.

Kyse on siitä, miten arvokkaana oman elämänsä näkee ja kokee – eli asenteista, jotka liittyvät onnellisuuteen ja henkiseen hyvinvointiin. Miten kiitollinen on kaikesta saamastaan tai kokemastaan.

Duodecimin mukaan positiivisuudella on myös vaikutus tuloihin. Positiivinen tienaa keskimäärin 20-30 % vuodessa enemmän kun negatiiviseksi itsensä katsova. Raha ei kuitenkaan tee heitä positiivisiksi. Suomalaisten tutkimusaineisto tukee muissa länsimaissa tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan tulotaso ei juurikaan vaikuta onnellisuuteen. Köyhimmän neljänneksen onnellisuuspisteet olivat keskimäärin 64 ja rikkaimman neljänneksen 69 (maksimi 100). Kiinnostavinta on kuitenkin, että pienituloiset positiiviset ovat tyytyväisempiä tuloihinsa kuin suurituloiset negatiiviset. Positiivisuus ja negatiivisuus ovat koulutustasosta riippumattomia ominaisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *