Joulukirje 1993

Viime vuosina on kehitetty paljon laatujärjestelmiä, jotta asiat tehtäisiin kerralla oikein. Samaa ajatusta voimme soveltaa myös ihmisiin. ”Kerralla oikein” tarkoittaa päivän suunnittelemista ja toteuttamista siten, että illalla nukkumaan mennessä voi olla tyytyväinen. Sovitut asiat hoidetaan huolella. Tärkeisiin asioihin käytetään riittävästi aikaa, ja pienet asiat päätetään nopeasti. Virheitä sattuu, mutta hetken pysähdys ja tilanteen uudelleenarviointi merkitsee oppimista. Toimintatapamme ja asenteemme kertovat yhteistyöhalusta ja -kyvystä.

Laatujärjestelmillä varmistetaan myös, että tuotteet ja palvelut ovat jatkuvasti tilausten mukaisia. Ihmisen kohdalla tämä tarkoittaa sellaista käyttäytymistä, että työkavereiden ja yhteistyökumppanien odotukset täyttyvät. Teemme asiat kuten on sovittu, eli vastaamme sanoistamme ja olemme sitoutuneita tehtäviimme. Mahdollisista muutoksista kerromme kaikille, jotka tiedon tarvitsevat.

Laatuajattelun voi viedä myös kotiin. Teemmekö siellä asiat oikein siten, että samoista epäselvyyksistä ei tarvitse riidellä useita kertoja? Onko käyttäytymisemme tilauksen mukainen siten, että täytämme puolisoittemme, lastemme ja ystäviemme odotukset? Jos emme voi niitä täyttää, olemmeko kertoneet vaikeuksistamme ja tarkentaneet odotuksia? Puhummeko riittävästi toisillemme?

Joulu on uskon ja lupausten juhlaa. Viime vuonna tähän aikaan moni tuskaili tulevaa vuotta. Tässä olemme; vuosi 1993 päättyy kohta. Murehtiminen silloin ei auttanut yhtään tämän vuoden tekemistä. Nyt meillä on taas mahdollisuus valita asenteemme ensi vuotta kohtaan. Kun ajattelemme positiivisesti, käymme energisinä haasteiden kimppuun. Jos ajattelemme negatiivisesti, kulutamme jo nyt ensi vuoden voimavarojamme.

Joulu on ilon juhlaa. Lapset riemuitsevat Joulusta ja vuoden vaihtumisesta. Entä aikuiset? Ihminen ei lakkaa iloitsemasta siksi, että hän vanhenee. Ihminen vanhenee, kun hän lakkaa iloitsemasta.

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *