Joulukirje 1989

Organisaatio on toimiva ja tehokas, kun ihmiset ymmärtävät toistensa ajatuksia, rakentavat yhteishenkeä ja haluavat tehdä tuloksia. Onnistuva yhteistyö edellyttää yhteistyökumppanin tuntemista. Tämä näkyy työssä, kotona, ulkomailla, urheilujoukkueessa… joka paikassa.

Monien ristiriitatilanteiden ydin on puhumattomuudessa. Luullaan ja kuvitellaan toisten ajatukset, vaikka asian voisi kysyä ja selvittää avoimesti. Hyvä työkalu avoimempaan kommunikointiin on esimies/alaiskeskustelut. Niiden päätavoite on eri tehtävissä ja asemassa olevien ihmisten parempi keskinäinen tuntemus.

Vanha kulttuurimme ei korostanut keskustelutaitoa; hiljainen ihminen oli hyvä ja luotettava. Meidät on kasvatettu olemaan vaiti: kiltti lapsi ei puhu eikä valita. Koulussakin vain opettaja puhui. Oppilas puhui, kun sai luvan. Onneksi kehitystä on tapahtunut paljon.

Yhtä tärkeä kuin keskustelun osaaminen muiden kanssa on oppia keskustelemaan itsensä kanssa. Professori James O´Toole toteaa: ”Useimmat ihmiset ovat vajavaisia persoonia, jotka eivät kykene kulkemaan omaa tietään. Annamme liian helposti muiden määritellä todellisuutemme.” Suomessahan on tunnusomaista valita omat tekemisensä sen perusteella, mitä muut ajattelevat. ”Todellinen johtaja luo omat elementtinsä ja kulkee omaa tietään”, jatkaa O´Toole. Tämän takia monet visiot eivät ohjaakaan aitoihin onnistumisiin, koska ne eivät ole omiamme.

Keskusteleminen itsensä kanssa – sisimmän kuunteleminen – on keino löytää omat todelliset arvot. Kun ne kytketään ympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin, voi jokainen ihminen luoda itselleen tulevaisuuden, jossa sisäinen tyytyväisyys pulppuaa jatkuvasti uutta energiaa ja halua itsensä ja ympäristön kehittämiseen. Joulun syvällisen sanoman kuunteleminen avaa kanavan myös omaan sisäiseen todellisuuteemme.

Takaisin artikkeleihin


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *