Visioita voi opettaa!

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 2.3.1987

Kauppalehdessä 19.2.1987 oli hyvä kirjoitus johdon kouluttamisesta. Se antoi selkeän kuvan, että kuva on hyvin epäselvä; ylimmän johdon kouluttamisen ”visio” on laaja ja monipuolinen, sitä ei saa ”raameihin”.

Artikkelin loppuosasta: ”Visiotasolle siirryttäessä aletaan puhua johtajan intuitiosta. Kyvystä, jota joillakin on ja joillakin ei; taidosta, jota ei voi opettaa.”

Olen samaa mieltä, että visioita ei voi opettamalla ”panna johtajan päähän”. Mutta johtajaa voi valmentaa intuitiivisemmaksi. Aivoista voidaan saada ulos kykyjä, jotka tällä hetkellä eivät ole riittävästi käytössä. Oikealla valmennuksella ja harjoittelulla johtaja saadaan kokemaan asiat syvällisemmin sekä näkemään yrityksensä laajemmin markkinakentässä.

Johtajat voidaan esim. erilaisilla rentoutumisharjoituksilla ja intuitiivisella pohdiskelulla viedä syvemmälle itseensä. Tätä kautta saadaan selkeämpiä kuvia ihmisten tarpeista ja kehityksen suunnasta. Samalla kirkastuvat myös järjestelmien systematiikka, koska ihmiset nekin ovat luoneet.

Edelleen syntyy selkeämpi näkemys koko elämän tarkoituksesta. Ihnen pääsee pikku hiljaa irti pinnallisen elämisen ja bisniksen sekavista ”pikkukuvioista” ja löytää laajempia loogisesti toimivia kokonaisuuksia.

Kun tältä syvyystasolta tarkastelee organisaatioita ja omaa yritystä, pulppuaa aivoihin entistä enemmän entistä selkeämpiä visioita. Kysymys on alitajunnan paremmasta hyödyntämisestä. Loogisuus ja luovuus, tekniikka ja ihminen, kova ja pehmeä tuottavat yhteistyössä enemmän mahdollisuuksia ja parempia ratkaisuja.

Tämä ajattelutapa sekä siihen liittyvät harjoitukset ja pohdiskelu ovat melko kaukana nykypäivän ”tavallisista” johtamis- ym. opeista. Tutkimustietoakaan tuskin löytyy kovin helposti, koska liikumme ”hämärän rajamailla” ja puhumme kokemisesta, jota tieteellisesti ei edes aina voi tutkia.

Kuitenkin – elämme tulevaisuuteen, emme menneisyyteen. Jos päätöksenteossa tukeudutaan vain tutkittuun tietoon ja kokeiltuihin menetelmiin, emme ehkä näe kaikkia tulevaisuuden uusia mahdollisuuksia.

”Ennemmin tai myöhemmin olemme siellä missä ajatuksemmekin ovat!” Nykyiset yritysten tilat ovat juuri sellaisia, miksi ihmiset ne aikanaan ovat visioineet harkitusti tai harkitsemattomasti (= liian kapeasti, itsekkäästi, epäreaalisesti, toiveiden pohjalta jne.).

Yrityksiä kaatuu ja joudutaan saneeraamaan kipeästi, koska menneisyydessä ei osattu nähdä tämän päivän todellista ”maailman menoa”. Siksi ei osattu ajoissa kehittää tuotantoa ja yrityksiä oikeaan suuntaan. Elettiin harhoissa ja toivekuvitelmissa. Kehitettiin yrityksiä tulevaisuutta varten, jota ei tullutkaan.

Menestyvä yritys löytää visioimalla markkinaraon, jossa se omilla resursseillaan, omalla osaamisellaan ja omilla ratkaisuillaan saavuttaa ”ylivoimaisuutensa”. Tämä edellyttää joustavaa ja avointa organisaatiota, jossa ihmiset ovat innostuneita: ajattelevat luovasti ja loogisesti, käyvät jatkuvaa vuoropuhelua ja kehittävät omaa työtään kasvavilla henkisillä resursseilla ja lisääntyvällä osaamisella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *