Jaksaminen ja työn ilo

Kirjoitus on julkaistu Ilmarisen asiakaslehdessä no. 6.1998

Kerran tilattiin koulutusta Helsinkiin, aloitus kahdeksalta aamulla. Asun Kaarinassa ja lähdin aamulla hyvissä ajoin. Maantiellä oli hiljaista, joten olin keskustassa jo seitsemältä. Mietin mistä saisin kupin kahvia; tietysti bussiasemalta. Astuin sisään ja seisoin jonossa ajatuksissani, kun kuulin ystävällisiä lauseita: ”Hyvää huomenta! Hei hei! No terve taas! Mukavaa päivän jatkoa!” Katselin ympärilleni, oliko siellä ehkä joku papukaija, joka oli opetettu tervehtimään ihmisiä. Ei ollut. Kioskin myyjä hymyili aurinkoisesti jokaiselle. Kun olin vuoroni, tervehdin ja kysyin: ”Oletko voittanut lotossa vai oletko rakastunut? Miksi olet niin hyvällä tuulella?” Tähän myyjä vastasi: ”Olemme täällä aina hyvällä tuulella. Tämä on kiva työpaikka ja asiakkaat ovat mukavia.”

Tämä nuori tyttö oli motivoitunut. Hänen työtyytyväisyytensä oli korkea. Positiivinen tunnelataus tarttui asiakkaisiin. Tällä tavalla innostuneet ihmiset ja yrittäjät siirtävät omaa tunnettaan ihmisiin, joiden kanssa he ovat tekemisissä. Kaikkien tyytyväisyys lisääntyy ja mikä tärkeintä, asiakkaat tulevat uudestaan.

Oppikirjoissa motivaatio määritellään seuraavasti: ”motivaatio on psyykkinen tila, joka kertoo millä vireydellä ihminen toimii tietyssä tilanteessa”. Se on teoriaa. Suomeksi motivaatio on lyhyesti työhinku. Motivoitunut ihminen on innostunut; hänessä on paljon positiivista energiaa.

Motivaatiosta puhutaan paljon, mutta valitettavasti sen sisintä olemusta ja todellista merkitystä ei vieläkään ymmärretä riittävästi. Yksi syy tähän on liian materialistinen maailmankuva. Muutamat ovat jopa sitä mieltä, että asioita, joita ei voi mitata, ei ole olemassa. Tunteet kuuluvat elämään ja motivaatio on tärkeä elementti kaikessa toiminnassa. Asentajan pitää tuntea auton moottorin mahdollisimman hyvin voidakseen virittää sen huippukuntoon. Samoin yrittäjän pitää tuntea oma moottorinsa hyvin saadakseen siitä paljon irti kuluttamatta moottoria loppuun. Tämä edellyttää oikeita poltto- ja voiteluaineita sekä säännöllistä huoltoa.

Yrittäjä kantaa vastuun yrityksensä menestymisestä ja omasta motivaatiostaan. Olen myös yrittäjä ja mittaan joka aamu suihkussa seistessäni, missä motivaationi on. Jos olo on kenkku, pohdin mistä se johtuu. Olen tehnyt tätä niin kauan, että siitä on tullut tapa ja osaan etsiä taustalla olevat syyt. Kun ne löytyvät paranee motivaatio heti. Todellisen syyn löytäminen on onnistumista ja onnistuminen lisää innostusta. Seuraava keino on miettiä päivän tai viikon tehtäviä, tavoitteita. Lopullisen motivaation saan niistä. Kirkas tavoite innostaa.

Perhekin voi kantaa vastuuta yrittäjän työmotivaatiosta. Mutta se edellyttää, että perhe tietää mitä yrittäjä tekee ja minkälaisia paineita työ aiheuttaa. Kun työ kuluttaa yrittäjän energiaa normaalia enemmän, voi perhe ottaa tämän huomioon. Jos olet äiti ja tulet väsyneenä kotiin, on paikat siistitty ja lapset syötetty. Videolle on nauhoitettu ”Kauniit ja rohkeat” ja kevyt ateria odottaa. Jos taas olet isä, on jääkaapissa kylmä kalja ja pientä tai suurempaa purtavaa sekä jääkiekkomatsi nauhalla. Nämä ovat esimerkkejä. Näinhän asiat voivat myös olla.

Mutta edellä oleva edellyttää, että asioista on puhuttu, että perhe tietää odotuksemme. Ihmiset ymmärtävät meitä, kun puhumme itseämme. Mitä selkeämpi ilmaisu on, sitä vähemmän syntyy väärinkäsityksiä. Jotkut toivovat tulevansa ymmärretyksi ilman puhumista. Suomalaisessa kulttuurissa tunteistaan ja ongelmistaan puhuminen ei ole itsestään selvä asia. Monikohan yrittäjä on käpertynyt itseensä ja odottaa tukea ympäristöltään, vaikka ei ole kertonut pulmistaan? Yrittäjät ovat yleensä kovia tekemään töitä, mutta millä tasolla on puhuminen. Erityisesti silloin, kun on paineita?

Yrittäjät ovat riippuvaisia muista: asiakkaista, jotta tuloksia syntyy; alihankkijoista ja toimittajista, jotta on myytävää; perheestä ja ystävistä, jotta moottori pysyy kunnossa. Siksi aktiivinen puhuminen ja vaikuttaminen ympäristöön on työkalu, jota tarvitaan itsensä motivoimisessa. Jos emme saa aikaan parannusta, voimme harjoitelle asennemuutosta, esim. mitä hyvää on vesisateessa? Luonto puhdistuu, kasvit saavat ravintoa, saappaiden ja sadevarusteiden valmistajilla on töitä, kaupunki näkee miten viemärit toimivat, sateen jälkeen nauttii kauniista ilmasta enemmän, lapset rakastavat vettä. Kun seuraavan kerran sade tai jokin muu asia pilaa mielialasi, hyppää keskelle lammikkoa ja nauti!

”Taivasten valtakunta on lapsenmielisille”. He ovat aitoja, suoria ja iloisia. Lapset ovat usein motivoituneita kaikkeen. Meissä jokaisessa elää pikku lapsemme, joka myös osaa nauttia erilaisista asioista – jos se vain uskaltaa. Moni ihminen luulee, että aikuisuus tarkoittaa vakavuutta ja asiallisuutta. Katsele ympärillesi. Oletko pannut merkille, että monet aina vakavat ja asialliset ihmiset ovat tylsiä. He ovat jotenkin hukanneet sisimmän ilonsa ja elämän motivaationsa.

Seuraavassa on muutamia perusideoita, joista voit aloittaa, jos yrittäminen tuntuu liian raskaalta ja olet henkisesti kuopan pohjalta. Määrittele sijaintisi eli missä tilanteessa oikein olet tällä hetkellä. Voit kartoittaa elämäsi tärkeimmät osa-alueet: terveys ja kunto, talous, turvallisuus, perhesuhteet, ystäväsuhteet, arvostuksen tarpeesi ja henkisyytesi. Onko yrittämisestä tullut vain tahkon vääntämistä, vai löydätkö siitä myös henkistä tyydytystä?

Paloittele elämäsi osa-alueet ja aloita helpoimmasta. Pyri pieniin onnistumisiin. Kaikkea ei kuitenkaan voi rakentaa hetkessä. Se ei ole edes elämän tarkoitus. Pieni askel oikeaan suuntaan ja onnistuminen, voi kummasti piristää mielialaa. Uskalla myös unelmoida, kuten yrittämisen alkuaikoina. Se antaa rohkeutta ja innostusta. Vältä turhaa kriittisyyttä. Et ole enää koulussa, jossa kaikki virheet kaivetaan esiin. Virheitä sattuu, niistä opitaan ja sen jälkeen ne unohdetaan.

Harjoittele uudenlaista kontaktia asiakkaisiin. Seminaareissa olen tavannut paljon yrittäjiä, jotka eivät kehtaa myydä. Muistele, miten kauppiaat myivät Sinulle tavaroita ulkomailla. Tee samalla tavalla. Todennäköisesti tuotteesi ja palvelusi ovat tarpeellisia. Tämän päivän asiakkaat ovat tottuneet aktiiviseen myyntiin. Sitähän edustavat TV-mainokset, lehti-ilmoitukset ja kaikki. Jos yrittäjä vain kiltisti odottaa, että asiakkaat tulevat ostamaan, saa hän odottaa kauan. Johdin aikanaan noin 100 hengen yritystä ja törmäsimme samaan ongelmaan. Yritin saada myyjiä ehdottamaan aktiivisemmin tuotteitamme. Vastaus oli, että me emme voi tyrkyttää. Aktiivinen myyminen ja suostutteleminen ei ole tyrkyttämistä. Se on hyvää palvelua. Myyminen on meidän oikeutemme ja velvollisuutemme, kun olemme perustaneet yrityksen. Suomalaisilla kesti melko kauan ymmärtää tämä sama asia ulkomaan kaupassa. Vasta kun ruotsalaiset ryhtyivät myymään meidän tuotteitamme, heräsimme toimimaan aktiivisemmin itse.

Itsensä motivoiminen on rohkeutta nauttia elämästä. Valtamereä ei olisi olemassa ilman jokaista sen vesipisaraa. Elämää ei olisi olemassa ilman jokaisen ainutlaatuista elämää. Olemme arvokkaita. Kolhut ovat oppimista varten. Kovalla myrskysäälläkin aurinko paistaa pilvien yläpuolella ja syvemmällä pinnan alla on tyyntä. Sisin rauha löytyy loppujen lopuksi aina itsestämme, kunhan pysähdymme etsimään sitä. Moni kiireinen yrittäjä rauhoittuu kauniissa metsässä tai meren äärellä. Rauha, jonka hän tuntee, ei tule metsästä tai merestä, vaan hänen sisimmästään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *