Korona ja terve järki

Tekstiä joulukirjeestä 2020: ”Evoluutio ei ole luonut erilaisia ihmisiä sattumalta. Ihmisheimoissa on aina tarvittu huimapäitä, jotka ovat valmiita riskinottoon, maistelemaan tuntemattomia kasveja ja lähtemään horisontin taakse. Heimossa on aina tarvittu myös hidastempoisempia ja epäluuloisempia jäseniä, jotka pitäytyvät mieluummin siinä, mikä on turvallista ja tuttua. Huimapäitä menehtyi liiallisen riskinoton vuoksi. Turvallisuushakuisia menehtyi, koska he eivät mukautuneet muutoksiin. Kun heimossa on kumpiakin ja he jakavat kokemuksiaan toisilleen, heimo selviää.”

Korona ravistelee asiantuntijoita, hallituksia ja ihmisiä ympäri maapallon. Koska 100% varmaa tietoa taudista, hoidosta ja rokotuksista ei ole olemassa, voi varoituksiin ja rajoituksiin suhtautua umakkaasti kuten huimapäät tai varovaisemmin kuten turvallisuushakuiset.

Muutamia tosiasioita. Suomessa tartuntoja ja kuolemantapauksia on muutamia satoja päivässä. Suhteutettuna koko väestöön lukumäärät ovat pieniä. Toisaalta tiedetään, että virus leviää ryhmissä erittäin tehokkaasti ja tappaa ihmisiä. Lisäksi saadaan lähes reaaliajassa tietoa tartunnan saaneiden ja kuolleiden määrästä, jotka ovat moninkertaisia niissä maissa, joissa taudin leviämiseen on suhtauduttu leväperäisestä verrattuna niihin maihin, joissa rajoitukset on otettu todesta. Myös tiedetään, että kaikkien maiden hallitukset ovat joutuneet tilanteeseen, jossa ne eivät koskaan aikaisemmin ole olleet.

Terveellä järjellä voi myös päätellä, että koko maahan sopivia yhteisiä rajoituksia on mahdotonta tehdä. Myös tiedetään, että Suomen hallitus kuuntelee huolella asiantuntijoita, joiden pohjalta se yrittää tehdä viisaita päätöksiä.

Uhmakkaat kyseenalaistavat hallituksen rajoituksia, mutta kumpaan heidän käsityksensä perustuu enemmän: faktoihin ja terveeseen järkeen vai määräysten ja vallankäytön periaatteelliseen vastustamiseen, jonka taustalla voi olla samanmielisten liittyminen yhteen, kapea-alainen ajattelu, menneisyyden huonot kokemukset ja ehkä salaliittoteoriat ja valeuutiset?

Vastaava uhmakkuutta ja kyseenalaistamista on ollut aikaisemminkin pandemioiden ja rokotusten kohdalla. Asenteet ovat monesti kuitenkin muuttuneet, kun joku lähipiiristä on kuollut tai oma lapsi on sairastunut vakavasti.

Uhman kohteena on todennäköisesti myös lääketehtaitten liiketoiminta. YLE TV1 esitti viime kuussa ohjelman ”Ulkolinja: kylmä lääkebisnes,” jossa todetaan, että julma liiketoimintamalli asettaa rahan ansaitsemisen ihmisten terveyden edelle; suuria voittoja tehdään kansanterveyden kustannuksella. Lääketehtaan perustelevat korkeita hintoja vedoten tutkimuksiin. Ohjelman mukaan useimmat tutkimukset tehdään julkisilla varoilla yliopistoissa.

Olen aina vastustanut uhkauksilla ja pelolla johtamista sekä vallan väärinkäyttöä ja toiminut jopa uhmakkaasti. Mutta tässä koronatapauksessa järkeni sanoo, että turvallisuushakuisten valinta eli rajoitusten noudattaminen on parempi vaihtoehto. Tärkein motiivini on itseni ja läheisteni suojeleminen, joiden kanssa olen tekemisissä. Toivottavasti kukaan uhmaajista ei ota sitä riskiä, että tuo koronan joululahjaksi omaan perheeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *