Pätevä / epäpätevä

Aiheesta keskustellaan Linkedinissä. 

Kommenttini.

Hyvä kirjoitus Tommi. Näkemyksesi perustuu Albert Einsteinin toteamukseen: ”Ainoa oikea tiedon lähde on kokemus”.

Nykypäivänä kokemusasiantuntijoita kuunnellaan jo vähän, mutta asenteellinen ylivalta on ”koulutetuilla” asiantuntijoilla, jotka luulevat tietävänsä asioistaan kaiken, uskovat olevansa oikeassa ja vähättelevät muita.

Suomen kansainvälisestikin tunnettu tutkija, loogikko ja käytännöllisen filosofian professori Jaakko Hintikka (1929-2015):”Ihmisellä on synnynnäinen kyky tarkastella asioita eri näkökulmista, mutta usein tämä menetetään kun ajattelu kapenee ja halutaan olla oikeassa. Asuin 30 vuotta ulkomailla ja Suomeen palattuani olen ollut todella pettynyt näkemyksen puutteeseen suomalaisessa yliopistomaailmassa.”

Tätä asennetta löytyy kaikkialta: kirkosta, sairaaloista, sosiaalipuolelta, urheilusta… Kun ”virallisessa” pätevyydessä edetään, katoavat usein terve järki ja nöyryys. Tieteen uskovaisetkin ovat henkisesti yhtä kapea-alaisia kuin kiihkouskovaiset. Tämä koskee erityisesti tutkijoita, joiden käsitys maailmankaikkeudesta on materialistinen. He eivät ymmärrä eivätkä halua ymmärtää henkisyyttä. Onneksi maailmassa on lukuisia entisiä ateisteja, jotka omien kokemustensa ja tutkimustensa perusteella ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että henkinen maailma on yhtä totta kuin fyysinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *