Puuttuminen alkoholinkäyttöön

LinkedInissä Akavan sivuilla keskustellaan yhdestä esimiehen vaikeimmasta tehtävästä: puuttua johdettavan alkoholinkäyttöön.

Kommenttini.

Kokemuksia työpaikoilta ja seminaareista.

  1. Mitä aikaisemmassa vaiheessa asiaan puututaan, sitä paremmat onnistumisen mahdollisuudet. Pelkkä epäilyskin on hyvä tuoda esiin, vaikka ei ole ”todistusaineisto”, jotta käyttäjä tajuaa, että häntä seurataan. Tietoisuus lisää hänen omaa tahtoaan hallita tilanne.
  2. Asiaa ei kaunistella eikä vähätellä, vaan puhutaan niin selkeästi ja suoraan, että ko. henkilö tajuaa ja ”herää”. Hän on ainoa ihminen, joka pystyy lopettamaan käytön – vaikka me muut tekisimme mitä tahansa. Siksi asian todellinen ymmärtäminen seuraamuksineen on tärkeä tuoda esiin. Oma tahto on ratkaisevassa asemassa.
  3. Ympäristön tuki ja kannustus ovat tärkeitä. Tähän liittyy välitön asiallinen reagointi, jos ko. henkilö sortuu uudestaan.
  4. Käytön takaa löytyy lähes aina henkisiä ongelmia. Esimiehen tehtävänä ei ole selvittää niitä. Hän ei edes saa tehdä sitä, koska ”hoitotyö” ei kuulu hänen tehtäviinsä eikä hänellä ole siihen koulutusta / osaamista. Olkapäätä voi tarjota, kun toisella on paha olla, mutta silläkin on rajansa. Ko. käyttäjä ohjataan / motivoidaan ammattiauttajalle. Liian empaattiselle esimiehelle, joka ryhtyy kuuntelemaan käyttäjän kaikkia murheita, saatta tulla priorisointi- ja jaksamisongelmia. Lisäksi yhden jatkuva hoivaaminen on epäreilua toisille työyhteisössä.

Seuraavassa on tiivistetyssä muodossa todellinen tapaus, jossa esimies puuttui tilanteeseen valmennuksessa opitulla tavalla.

* Asia oli aikaisemmin ollut esillä ko. henkilön kohdalla. Hoitoonohjaus oli toteutettu.
* Taas tapahtui retkahtaminen -> puhallus alkometriin -> lähettäminen kotiin.

KORJAAVA PALAUTE -KESKUSTELU

* Keskustelu alkoi positiivista työrutiineista ja tavoitteista, jotka olisi jossain yhteydessä kuitenkin pitänyt käsitellä.
* Ongelma esiin suoraan: mistä oli kysymys, miten asia oli ilmennyt.
* Tekijä tunnusti ongelmansa, mutta esitti päihdeongelmaiselle tyypillisiä vähättelyargumentteja (ei vaikuta työn laatuun jne.).
* Selityksiä ei hyväksytty -> pelisäännöt ovat sitä varten, että niitä noudatetaan.
* Lopussa kokonaisarvio: ko. henkilön työt ovat sujuneet ammatillisesti hyvin ja kehittymistä on havaittu.

ESIMIEHEN KOKEMUKSET

”Uusi käytäntö ( ensin +, sitten -, lopuksi + ) toimii oikein hyvin, kun sen soveltaa sopivasti tilanteeseen, asiaan ja ihmiseen.

Keskustelun jälkeen tekijä oli helpottunut ja lähti innostuneena töihin. Seuraavat viikot sujuivat kaikin puolin mallikkaasti. Ongelma ei enää toistunut. Tekijä otti useammin tavakseen kysellä mielipiteitäni työasioissa. Tämä negatiivinen asia johti läheisempään työtoveruuteen. Taisin saavuttaa tiettyä arvovaltaa työntekijän silmissä.”

”Tällaisissa neuvotteluissa kannattaa olla selkeä vaatimuksissaan ja käyttää tinkimätöntä selkokieltä. Rauhallinen ja asiallinen ilmapiiri, kiihkoton asian läpikäynti, mutta jämpti napakkuus purevat parhaiten.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *