Rajoituksia vai ei

Alf Rehn on ottanut kantaa kahteen asiaan Facebookissa: viinit ruokakauppaan, avioliittolaki. Keskustelu käy kuumana puolesta ja vastaan.
Kommenttini:
Yhteiskunta on rakennettu ihmisiä varten. Liiallinen holhoaminen kääntää sen toisin päin: ihmiset ovat yhteiskuntaa varten (monet politiikot luulevat jopa näin, kun valta on noussut päähän).
 
Me teemme itse vapaaehtoisesti valintamme (valintojen takana on tietysti paljon erilaisia asioita). Valitsemme puolisomme, valitsemme juomatapamme, valitsemme palautteen antamisen tai ei, valitsemme parisuhteen ja siinä pysymiseni tai eroamisen… kaikki.
 
Kun lailla ja säädöksillä pyritään poistamaan kaikki ongelmat, tullaan holhousyhteiskuntaan, jossa kukaan ei voi hyvin.
 
Olin aikanaan perheeni kanssa kylpylässä. Menimme yhdessä höyrysaunaan, jossa ei saanut käyttää uikkareita. Oli kiva kokea nakuna samaa vapaata yhdessä olemista kun kesällä mökin saunassa. Seuraavalla kerralla höyrysaunaan oli asennettu metallipuomi, jolla erotettiin miehet ja naiset. Kun kysyin asiaa vastaantosta, sanottiin, että yksi humalainen mies oli häirinnyt naisia saunassa.
 
Tottakai tarvitaan pelisääntöjä, mutta miten pitkälle ne viedään on tärkeä ajattelun ja arvokeskustelun aihe. Jos halutaan lopettaa kolarit maanteillä, pudotetaan nopeusrajoitukset 5 km/tunti. Ylilihavuus aiheuttaa suuria kustannuksia, jotka pääasiassa tulevat terveiden maksettaviksi. Tarvitaanko rajoituksia? Kumman kanssa on mukavampi elää: 250 kiloisen vai vähän alkoholisoituneen puolison?
 
Ulkoapäin määrätty rajoite ei koskaan toimi yhtä hyvin kuin sisään rakennettu ymmärrys ja arviointikyky.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *