Joulukirje 1992

Suomesta löytyy lukuisia yrityksiä ja organisaatioita, joissa menee olosuhteisiin nähden hyvin, ja ensi vuosikin näyttää lupaavalta. Näissä yrityksissä ihmiset puhaltavatkin yhteen hiileen. He tekevät esimiesten ja alaisten sekä osastojen välillä joustavaa yhteistyötä. Yhteiset tavoitteet ohjaavat toimintoja. Myös asiakas on kytketty mukaan yhteistyöhön, koska asiakkaan tarpeiden tyydyttäminen ja ongelmien ratkaiseminen on yhteinen tavoite. Tietotaitoa välitetään puolin ja toisin kannattavuuden, tehokkuuden ja laadun parantamiseksi.

Ihmisten ajatuksia ohjaa positiivisuus ja usko huomiseen. Tiukemmat tilanteet otetaan vastaan haasteina. Vaikka mahdollisuuksia on vähemmän kuin joitakin vuosia sitten, on niitä edelleen olemassa. Eivät pyörät Suomessa ole pysähtyneet. Joku kuitenkin hoitaa tarjolla olevat työt.

Tilanteet voidaan muuttaa paremmiksi kuin ne nyt ovat, kunhan saamme esiin aitoa innostusta, päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Monissa organisaatioissa jatkuu silti negatiivinen ajattelu, vaikka haitat tiedetään. Luovaa aivoenergiaa kuluu vääriin asioihin ja kohteisiin. Arvokasta aikaa valuu hukkaan; todellinen työaikahan on se aika, jolloin ihmiset käyttävät aivojaan tehtäviensä tavoitteelliseen hoitamiseen ja kehittämiseen. Negatiivinen ajatteleminen pilaa työhalun ja aiheuttaa motivaatio-ongelmia. Apea mieliala vaikuttaa yleiskuntoon ja työtehoon; sen jatkuessa pitkään ihminen voi jopa sairastua.

Oheisen kirjoituksen “Jämäkästi eteenpäin” tavoitteena on innostaa ihmiset aktiivisempaan toimintaan. Kirjoitus on vapaasti kopioitavissa ja käytettävissä, kun pyritte luomaan uskoa ja parempaa yrittämisen henkeä ensi vuodelle.

JÄMÄKÄSTI ETEENPÄIN

Onnellisimmat ihmiset ovat harvoin kaikkein rikkaimpia, kauneimpia tai edes lahjakkaimpia. Onnelliset ihmiset eivät ole riippuvaisia ulkoisten asioiden tuomasta jännityksestä tai hauskuudesta. He nauttivat elämän perusasioista, jotka voivat usein olla hyvin yksinkertaisia. He eivät tuhlaa aikaansa ajattelemalla, että ruoho on aidan toisella puolen vihreämpää. He eivät kaipaa eilistä tai murehdi huomista.

He elävät tätä hetkeä ja ovat iloisia saadessaan olla elossa. He nauttivat työstään ja tekemisistään, perheistään ja ympärillään olevista hyvistä asioista. He joustavat ja osaavat sopeutua. He antavat tuulen puhaltaa ja mukautuvat ajan vaatimuksiin kuten puut ja luonto myrskyn kourissa. He nauttivat elämän kilpailuista ja ovat sopusoinnussa maailman kanssa. He osaavat ajatella positiivisesti. Heillä on myös kyky rakastaa itseään, muita ja koko olemassaoloa.”

Edellä olevat kappaleet on lainattu Positiivari-lehdestä. Siinä kerrotaan ihmisistä, jotka kaikissa olosuhteissa voivat olla onnellisia. Kysymys ei ole mistään erikoisesta ihmislajista vaan kenestä tahansa suomalaisesta, joka ymmärtää asenteitaan ja osaa muuttaa niitä.

Huonoin vaihtoehto on ongelmien keskellä lamaantua ja ryhtyä surkuttelemaan tilannetta. Itsesuggestio on voimakas työkalu, joka toimii niin hyvässä kuin pahassa. Jatkuvalla valittamisella ihminen suggeroi itsensä siihen tilaan, josta valittaa.

Stoalainen filosofi Epiktetos totesi aikanaan: “Se, miten asiat ovat, ei useinkaan ole niin tärkeää kun se, miten ihmiset luulevat niiden olevan.” Kun ihminen uskoo jonkin olevan totta (mikä ei ole), hän toimii uskomuksensa mukaisesti ja saa toiminnallaan aikaan sen, että uskomus muuttuukin todeksi. Suomessa elettiin pitkään juuri näin. Suggeroimme itsellemme pahimman tilanteen.

Tietoisuus asioista ja ajatteleminen ovat kehittymisen lähtökohta. Ajatteleminen tuottaa uusia ideoita ja mahdollisuuksista. Ajattelemalla mukavia asioita voimme muuttaa jopa tunnetilaamme. Seuraava askel on ajatusten muuttaminen toiminnaksi. Mitä lamaantuneemmaksi tunnet itsesi, sen tärkeämpää on, että teet jotakin – mitä tahansa.

KÄYTÄNNÖN KEINOJA

Omassa työssäsi voit kokeilla uusia keinoja; juttele niistä työkavereittesi kanssa. Ehdota esimiehellesi/alaisillesi ryhmätyöskentelyn kehittämistä. Mene naapuriosastolle ja selvitä yhteiset tavoitteet sekä se, miten voitte hoitaa asiat tehokkaammin. Helikopteroi työsi eli pysähdy miettimään koko tehtäväkenttääsi ja pane asiat uuteen arvo- ja tärkeysjärjestykseen. Pitäkää ideapalaveri innostavassa paikassa. Järjestä vanhat kunnon talkoot.

Ole sitkeä. Ajattele, miten sisukkaita olimme lapsina. Kun opettelimme kävelemään, hajosivat kämmenet, nenä vuosi verta ja kolhuja tuli, mutta me opimme. Aikuisten sitkeys on hävinnyt jonnekin. Kun eteen tulee vaikeuksia, heitetään liian helposti hanskat naulaan: “Eihän tästä mitään tule! Nythän on lama ja muutenkin niin vaikeaa.” Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Niiden eteen joutuu vain tekemään enemmän töitä kuin ennen.

Uskalla tehdä jotakin poikkeavaa, joka herättää huomiota ja piristää! Vie alaisesi pizzalle tai saunaan ja kysy heidän ideoitaan. Ota työtön kaveri päiväksi työpaikallesi ja kysy, miten hänen mielestään toimintaa pitäisi kehittää. Pyydä avoimesti apua, kun sitä tarvitset. Uskalla astua ulos kuorestasi.

Jos olet myyntitehtävissä, kerää asiakkaita yhteen, esittele palveluitasi ja myy. Älä vain odota, että muut ostavat. Lähde etsimään asiakkaita. Muistele, miten etelän kauppiaat myyvät tavaroita, joita ihmiset eivät edes tarvitse. Tee samalla tavalla. Sinä myyt sentään tuotteita/palveluita, joita ihmiset tarvitsevat. Ole sitkeä. Todellinen kaupankäynti alkaa vasta sitten, kun asiakas sanoo ei.

Samalla tavalla voit piristyä kotona. Keksi lasten kanssa uusi leikki. Lähde perheen kanssa luontoon. Muuta elintapojasi. Mieti iloisia asioita. Mene tapaamaan vanhaa unohtunutta kaveria. Yllätä naapurisi ja tarjoa kahvit. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka. Kun fiilis on maassa, ei ole tärkeintä se, mitä teet, vaan se, että teet jotakin ja saat onnistumisen tunteita. Onnistuminen antaa sisäistä voimaa ja itseluottamusta, joilla pystymme paremmin kohtaamaan elämän haasteet.

Mietiskely on tärkeää, mutta vaikeissa tilanteissa on liikkeelle lähteminen usein vielä tärkeämpää. Toimimalla me kehitymme ja löydämme uusia mahdollisuuksia. Jokainen on oman onnensa seppä. Jos olosuhteet eivät muutu, voimme muuttaa asenteitamme. Puute ja vaikeudet jalostavat ihmismieltä.

Yltäkylläisyys lisää helposti itsekkyyttä ja omahyväisyyttä. Siksi on välillä nöyrtymisen aika. Kun vertaamme itseämme muihin, ovat asiamme hyvin ja selviämisen mahdollisuudet erinomaiset. Mitä epäitsekkäämmin tartumme yhteistyöhön, sitä nopeammin ongelmat ratkaistaan.

Viime vuosien olosuhteet ovat olleet ja ovat edelleen monelle suomalaiselle vaikeammat kuin koskaan aikaisemmin. Työt eivät kuitenkaan ole loppuneet Suomesta. Palkkarahoja on vain vähemmän jaossa. Ahkeroiminen ei ihmistä kuluta loppuun. Mutta paljon työn tekeminen ilman motivaatiota vie hautaan. Siksi on tärkeää löytää sisimmästään aitoa innostusta, vaikka ympäristö ja negatiiviset uutiset myrkyttävät mielialaa.

Jos joudut valittavien ihmisten joukkoon, yritä ystävällisesti muuttaa keskustelun aihetta. Mikäli se ei onnistu, lähde pois – vaikka metsään ihmettelemään luonnon suurta ihmettä. Mikä valtava suunnitelma ja suuri älykkyys on elämän taustalla! Mitenkä se eläinsuojelija sanoi: “Luonto ja eläimet tulevat toimeen ilman ihmistä. Mutta ihminen ei tule toimeen ilman luontoa ja eläimiä.”

Kun tarkastelemme elämän kokonaisuutta, tuntuu siltä, että vaikeuksillakin on oma kasvattava tehtävänsä. Ihminen on jotenkin sellainen, että ellei elämä välillä kolhi, nousee oma hyvyys päähän ja ihminen ylpistyy. Minäkin. Vaikeuksien tehtävänä on ilmeisesti pysäyttää ihminen etsimään laatua ja syvyyttä. Ihmiselämän päätarkoituksena on tuskin tavaroiden kerääminen, taloudellinen menestyminen ja ongelmaton eläminen. Vaikka juuri näitä toivotaan.

Silloin tällöin kuulee tarinoita ihmisistä, jotka suurimman hädän keskellä ovat löytäneet ulospääsyn. Tarina kertoo, että muuan ihminen joutui kerran vaikeuksiin. Monien ahdistusten jälkeen hän selvisi tilanteestaan. Katkerana hän kääntyi Jumalan puoleen ja kysyi: “Olen aina uskonut Sinuun ja kuvitellut, että kuljet vierelläni. Kun minulla oli todella vaikeaa, ja katsoin taakseni, en nähnyt kuin yhdet jalanjäljet. Missä olit silloin, kun eniten Sinua tarvitsin?” Jumala vastasi: “Näit ihan oikein. Ne olivat minun jalanjälkeni, kun kannoin sinua vaikeuksiesi yli.”

Härkää on tartuttava sarvista. Näin teemme usein lomalla: emme odota aina palkkioita vaan teemme asioita harrastamisen ilosta ja talkoohengellä. Tavoitteen saavuttaminen ei olekaan aina parasta: menestyvä yritys tai onnellisuus ei ole aina kaikkein tärkeintä vaan niiden tavoittelu. Eteenpäin kulkeminen ja kehittyminen antavat virikkeitä ja sisältöä. Ihminen ei tule koskaan valmiiksi. “Ihminen on kuin omena. Kun se on kypsä, se alkaa mädäntyä.” Luonto elää, kehittyy ja sopeutuu. Niin lienee tarkoitus meidän ihmistenkin kohdalla.

POSITIIVINEN AJATTELU ON VIISAUTTA

Elämää arvostava ja empaattinen ihminen haluaa jo luonteensa pohjalta ajatella positiivisesti. Myös vähemmän tunteellinen (esim. kovaksikeitetty) mutta viisas ihminen ajattelee positiivisesti. Positiivisesta ajattelusta on hyötyä.

Positiivinen ajattelu ja suhtautuminen asioihin pitää mielialan parempana. Voimme henkisesti paremmin ja olemme onnellisempia. Osaamme elämän kovissakin paikoissa löytää huumoria ja piristystä.

Positiivisesti suhtautuva ihminen näkee ja löytää mahdollisuuksia vaikeissakin tilanteissa. Hän toimii myös usein paremmin kuin negatiivinen ihminen positiivisen mielialansa ansiosta.

Positiivisesti ajatteleva ja käyttäytyvä ihminen saa usein samanlaista vastakaikua. Hän on innostavampi ja saa siksi helpommin muut mukaansa. Innostavalla me-hengellä onkin suuri merkitys joukkuepelissä.

Ajatus ohjaa toimintaa: ennemmin tai myöhemmin olemme siellä missä ajatuksemmekin ovat. Ennen suoritusta onkin tärkeä tarkistaa, onko mielessä onnistuminen vai epäonnistuminen. Urheilusta löydämme lukuisia esimerkkejä, miten mielikuvan pettäminen ratkaisevalla hetkellä pilasi tuloksen, vaikka kaikki fyysiset edellytykset olivat kunnossa.

Ajattelu vaikuttaa myös fyysiseen hyvinvointiin. Olemme sitä, miksi kuvittelemme itsemme. Jatkuvasti sairauksiaan valittava ihminen suggeroi itselleen sairauden. Itsensä terveenä ja onnellisena pitävä ihminen pysyy paremmassa kunnossa ja toimii sen mukaisesti.

Ongelmia on vain kahdenlaisia: niitä, joihin voimme vaikuttaa, ja niitä, joihin emme voi vaikuttaa. Ihmisillä on usein taipumuksena valitella jälkimmäisiä, vaikka ainoa oikea tapa on todeta ne annetuiksi tekijöiksi ja siirtyä pohtimaan asioita, joihin voi vaikuttaa. Hyviä esimerkkejä ovat Eurooppa- ja energiakeskustelut, hallituksen toiminta/toimimattomuus ja niin edelleen. Jos kaikki se aivoenergia, jonka Suomen kansa on tuhlannut pohtimalla näitä asioita puoleen ja toiseen ilman vaikuttamisen mahdollisuuksia, olisi ohjattu positiiviseen ajatteluun (ideointiin, kehittämiseen, elämän laadun parantamiseen jne), voisi moni paljon paremmin kuin nyt.

Takaisin artikkeleihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *